Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Särskilde åklagaren Robert Mueller. Arkivbild.

Jurister ville skydda Trump från ryssfrågor

USA:s president kan inte tvingas att vittna i den så kallade Rysslandsutredningen – bland annat eftersom han genom sitt ämbete har makt över federala utredningar. Det hävdar Donald Trumps jurister i ett hemligt brev till den särskilde utredaren Robert Mueller.

I det tjugosidiga brevet, som ursprungligen lämnades över i januari men som tidningen The New York Times nu tagit del av, understryks presidentens omfattande juridiska makt. Trump kan omöjligen ha försökt hindra rättvisans gång när det gäller Rysslandsutredningen eftersom han har grundlagsskyddad makt att avbryta utredningar som leds av justitiedepartementet, argumenterar juristerna.

Det är inte helt enkelt att följa logiken i brevet och Vita huset-advokaterna, Jay Sekulow och John Dowd, skriver också att Rysslandsutredningen är en börda för presidenten som "äventyrat landets säkerhet".

Utfrågning het potatis

Robert Mueller utsågs till särskild åklagare i maj i fjol med uppgift att undersöka rysk påverkan på valrörelsen 2016 och möjligt samröre med Donald Trumps kampanj. Vita huset hävdar att Mueller redan borde ha all information han behöver, eftersom de försett honom med tusentals dokument.

"I ljuset av dessa frivilliga bidrag är det tydligt att du (ditt kontor) inte har behov av att personligen fråga ut presidenten", heter det i brevet.

"I vårt regeringssystem är inte presidenten tillgänglig för att intervjuas".

Huruvida Mueller faktiskt kommer att ställa frågor till Trump på tu man hand – och om han har mandat att tvinga presidenten att delta i en sådan utfrågning om han inte ställer upp frivilligt – har debatterats i amerikanska medier i månader.

Vem läcker?

The New York Times skriver att advokaterna fruktar att Trump riskerar att hamna i ett läge där han anklagas för att ljuga för utredare, om en sådan utfrågning sker. Tidningen skriver också att juristernas tolkning av presidentens juridiska makt kan komma att ifrågasättas och prövas i domstol.

Publiceringen av brevet har fått presidenten att se rött. Via Twitter gissar han att det kan vara den särskilde åklagaren Robert Mueller som läcker dokument om Rysslandsutredningen till medier.

"Det fanns ingen samverkan med Ryssland (utom av Demokraterna). När ska den här väldigt dyra häxjakten ta slut? Så dålig för vårt land. Läcker den särskilde åklagaren/finansdepartementet mina advokaters brev till 'Fake News'-medier? Borde titta på Demokraternas korruption i stället", twittrar Trump.