Justin Trudeau i blåsväder efter tafshistoria

Kanadas premiärminister Justin Trudeau är i blåsväder för att han – en uttalad feminist – ska ha tafsat på en reporter. Det hände visserligen för 18 år sedan, på en festival i Creston, då han var 28 år och inte börjat engagera sig politiskt. Och kvinnan i fråga har aldrig försökt göra någon sak av det.

ANNONS
|

Reportern, Rose Knight, har nu brutit sin tystnad om fallet med ett brev till tv-bolaget CBC. Hon bekräftar att hon är reportern i den ursprungliga artikeln som publicerades i Creston Valley Advance år 2000, som handlar om att Justin Trudeau tafsat på henne. Justin Trudeau var vid tidpunkten känd som den tidigare premiärministern Pierre Trudeaus son.

"Jag gör detta uttalande motvilligt, på grund av ökande medietryck", skriver Knight. Hon skriver också att Trudeau bad om ursäkt nästa dag och att hon varken då eller nu velat följa upp händelsen. Knight skriver att hon aldrig efter det haft kontakt med Trudeau och att hon inte tänker säga något mer i ärendet.

ANNONS

Hennes brev kom efter en tidningsartikel som på nytt tagit upp saken. Trudeau citeras med att han "aldrig skulle ha varit så framfusig" om han vetat att hon var journalist.

Efter artikeln har han försvarat sig:

- Jag anser inte att jag handlade olämpligt på något sätt, men jag respekterar att en annan person kan ha upplevt det annorlunda, säger Trudeau.

- En man kan ofta uppleva en interaktion som välvillig eller icke opassande medan en kvinna, särskilt i ett professionellt sammanhang, kan uppleva det annorlunda. Det måste vi respektera.

När han tillträdde som regeringschef utsåg Justin Trudeau ett kabinett med endast hälften män.

TT-AFP
ANNONS