Källor: Bevis på hemlig kärnvapenutveckling

Men nu kommer ytterligare rapporter om att diktaturen i hemlighet fortsätter sitt kärnvapenprogram.

ANNONS
|

Efter det historiska mötet mellan Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Singapore den 12 juni konstaterade presidenten att diktaturen inte längre utgjorde något kärnvapenhot.

Men nyligen rapporterade NBC News med hänvisning till fem anonyma högt uppsatta källor att Pyongyang enligt underrättelseuppgifter ser ut att ha ökat produktionen av bränsle till kärnvapen.

- Det finns otvetydiga bevis på att de försöker lura USA, sade en av källorna, enligt NBC.

ANNONS

Flera anläggningar

Det har länge varit känt att Nordkorea har minst en anläggning för anrikning av uran, utöver Yongbyon – landets huvudsakliga plats för kärnvapenutveckling – som inte har redovisats. Men enligt NBC har den amerikanska underrättelsetjänsten kommit över konkret information om ytterligare en anläggning.

På söndagen rapporterade The Washington Post att underrättelsetjänsten har fått in nya bevis som visar att Nordkorea inte avser att helt överge sin kärnvapenarsenal. I stället försöker landet hemlighålla hur många vapen det förfogar över, liksom hur många anläggningar för att anrika uran som finns i Nordkorea, enligt högt fyra uppsatta regeringsföreträdare som läst eller på annat sätt tagit del av materialet.

De nya uppgifterna ska ha kommit till underrättelsetjänstens kännedom veckorna efter toppmötet i Singapore, enligt tidningen.

Trump hoppfull

Bedömare har tidigare konstaterat att Kim Jong-Uns utfästelser om kärnvapenavveckling varit vaga, och långt mindre konkreta än tidigare utfästelser från hans företrädare, fadern Kim Jong-Il.

Men trots tecknen på att Nordkorea inte avslutat arbetet med sitt kärnvapenprogram har Trump uttryckt starka förhoppningar om att landet är fast beslutat att nedrusta.

I en intervju i Fox News " Sunday Morning Futures " fick presidenten frågan på om han litar på Kims utfästelser.

- Vi hade en stark personkemi. Jag ingick ett avtal med honom. Jag skakade hand med honom. Jag tror verkligen att han menar det.

ANNONS

"Inte naiva"

Intervjun som sändes på söndagen var inspelad tidigare i veckan, före NBC:s och Washington Posts publiceringar.

Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton sade på söndagen att han är fullt medveten om att Nordkorea har en historia där landet bedragit sina motparter och att USA inte kommer att vara naivt i samtalen om kärnvapennedrustningen.

TT

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när hans far Kim Jong-Il dog 2011; denne hade i sin tur ärvt makten från sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt att genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Formellt har fred inte slutits på Koreahalvön efter kriget på 1950-talet. Sedan 2010 har konflikten förvärrats mellan Nordkorea och de allierade Sydkorea och USA.

Men i juni tinade relationen rejält sedan Kim Jong-Un träffat både Sydkoreas president och USA:s president Donald Trump och sagt sig villig att

Källor: Landguiden, BBC och säkerhetspolitik.se

ANNONS