Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un skakar hand med Sydkoreas president Moon Jae-In vid deras historiska möte vid den demilitariserade zonen mellan länderna i april.

Kärnvapen och fred när Syd möter Nord

Nedrustningsfrågan ligger som ett moln över veckans möte mellan Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. USA tänker ännu inte diskutera lättade FN-sanktioner, slår FN-ambassadör Nikki Haley fast.

Närmare 200 tjänstemän följer med Moon till tredagarsträffen i Pyongyang.

- Jag planerar uppriktiga samtal med ordförande Kim Jong-Un när det gäller att hitta en kompromiss mellan USA:s krav på kärnvapennedrustning och Nords krav på ett slut på de fientliga relationerna, sade Moon kort före avresan enligt nyhetsbyrån AFP.

Mötet äger rum tisdag till torsdag, nästan på dagen tre månader efter det att Kim och USA:s president Donald Trump skakade hand i samband med ett historiskt toppmöte i Singapore.

Men Singaporeträffen lämnade många frågor obesvarade. I det korta dokument ledarna skrev under hette det enbart att Nordkorea – vars nukleära program i många år kritiserats av omvärlden – förbinder sig att "arbeta för total nedrustning på den koreanska halvön".

Knäckfråga

Vad det egentligen betyder har diskuterats sedan dess. USA vill att Nordkorea ska deklarera sina vapeninnehav och att en övervakad skrotning av vapnen sker. Nordkorea anser att nedrustningen ska omfatta hela den koreanska halvön, inklusive Sydkorea vars militära samarbete med USA ses som ett hot i norr. Kim vill vidare se amerikanska säkerhetsgarantier och ett "riktigt" fredsavtal efter 1950-talets Koreakrig, formellt råder fortfarande vapenstillestånd.

De senaste månaderna har båda sidor gjort vissa eftergifter: Trump ställde in en militärövning med Sydkorea. Nordkorea demolerade en testanläggning samt återlämnade kvarlevor efter amerikanska soldater som omkom under Koreakriget. Och vid den slutna diktaturens 70-årsfirande nyligen visades inga kärnvapen upp under militärparaden.

"Gangsterlik"

Men Kim har samtidigt kallat USA:s krav på Nordkoreas ensidiga kärnvapennedrustning för "gangsterlik". Och Trump ställde i augusti in sin utrikesministers planerade Nordkorearesa med anledning av "otillräckliga framsteg". Den sydkoreanske Nordkoreaexperten Shin Beom-Chul, som är chef för The Asian Institute for Policy Studies i Seoul, sade nyligen till TT att Sydkorea vill försöka medla fram en gemensam syn på nedrustningsbegreppet – något som anses centralt för att processen inte ska gå i stå.

Moons besök hos grannen i norr ska ses i ljuset av den ambitionen. Kort efter mötet med Kim reser han till New York för den så kallade högnivåveckan i FN, där han väntas möta Donald Trump.

Sanktioner blir kvar

Efter mötet mellan Nordkoreas ledare och USA:s president i juni föreslog Ryssland och Kina att FN:s säkerhetsråd bör lätta på sanktionerna mot Nordkorea. När frågan diskuterades i säkerhetsrådet på måndagen blev det tvärt nej från USA.

Washingtons FN-ambassadör Nikki Haley sade att tiden ännu inte är inne att lätta på sanktionerna, och anklagade Ryssland för att systematiskt hjälpa Nordkorea att kringgå FN-sanktionerna.

- USA har bevis på upprepade och omfattande ryska överträdelser, sade Haley vid säkerhetsrådets möte.

FN:s biträdande generalsekreterare Rosemary DiCarlo sade att även om det på senare tid har skett en positiv utveckling "så finns det fortsatta tecken på att DPRK (Nordkorea) upprätthåller och utvecklar sina kärnvapen och ballistiska robotprogram", rapporterar Reuters.