Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó, Colombias president Iván Duque Márquez och USA:s vicepresident Mike Pence under mötet i Bogotá.

Kallar Maduros stopp för människorättsbrott

Den så kallade Limagruppen vill att Nicolás Maduros stängning av Venezuelas gräns ska betecknas som ett brott mot mänskligheten. Efter försöken att skicka hjälpsändningar till landet inför USA ytterligare sanktioner.

Limagruppen består av Kanada och tretton latinamerikanska länder. Vid mötet i Colombias huvudstad Bogotá deltar även USA:s vicepresident Mike Pence.

Gruppen uppmanar nu Internationella brottmålsdomstolen att anklaga Nicolás Maduro och hans styre för brott mot mänskligheten, då man inte släppt fram lastbilar med hjälpförsändelser över gränsen.

Länderna stödjer oppositionsledaren Juan Guaidó och fördömer i ett gemensamt uttalande "den allvarliga humanitära situationen i Venezuela, Maduroregimens våld mot civilbefolkningen och nekandet av tillgång till internationellt bistånd".

Vill se fredlig lösning

Limagruppen tar dock avstånd från ett eventuellt militärt ingripande och vill se att ett maktskifte sker på fredlig väg.

USA:s Mike Pence vidhåller tidigare uttalanden om att ett militärt ingripande inte är uteslutet.

- Vi hoppas på en fredlig övergång till demokrati. Men president Trump har klargjort det: alla alternativ ligger på bordet, säger Pence efter att ha träffat oppositionsledaren Juan Guaidó i Bogotá.

President Donald Trump har sagt att USA inte utesluter en väpnad intervention.

USA inför också sanktioner mot guvernörerna för fyra olika delstater i Venezuela, varav en varit landets försvarsminister och en annan arméchef.

Dessutom har Washington krävt ett akut möte i FN:s säkerhetsråd om konflikten, vilket kommer att hållas på tisdagen.

Omringa Maduro

USA och ett 50-tal andra länder vill avsätta Venezuelas socialistiske president Nicolás Maduro och ser Guaidó som landets rättmätige ledare.

- Det är viktigt att återinföra demokrati i Venezuela, för de som tillskansat sig makten i dag är ett hot mot kontinentens stabilitet, säger Guaidó i Bogotá.

Efter månader av ökat men till synes resultatlöst tryck mot Venezuelas president bad Colombias president Iván Duque Márquez medlemmarna i Limagruppen att bilda en "mer kraftfull och effektiv" ring runt Maduro.

Mötet i Bogotá var första gången som Limagruppen talade med Guaidó. Fyra länder, däribland Mexiko som förhållit sig neutralt i frågan, deltog inte.

Sammankomsten i Colombia sker efter en politiskt turbulent helg i Venezuela, där två personer dödades och flera hundra skadades när Guaidós anhängare drabbade samman med venezuelansk säkerhetspersonal i ett misslyckat försök att få in lastbilar med humanitär hjälp från Brasilien och Colombia.

Maduro vill inte ta emot extern hjälp som han anser är en täckmantel som syftar till att underlätta en amerikansk invasion.

EU avråder

EU har fördömt president Maduros våldsanvändning. Men man uppmanar också andra länder att avhålla sig från att ingripa militärt mot Venezuela.

- Vi måste undvika en militär intervention, säger Maja Kocijancic, talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Tyskland vill se sanktioner som riktar sig direkt mot Maduro och hans närmaste krets, enligt landets utrikesdepartement.

Guaidó, som leder Venezuelas parlament, utropade sig till interimspresident i januari efter att den oppositionsstyrda församlingen ogiltigförklarat omvalet av Maduro till presidentposten.

Oppositionsledarens mål är att bli av med Maduro, men många bedömare anser att militären, som har en stark position i Venezuela, måste byta sida för att detta ska hända.