Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den demokratiska senatorn Kamala Harris, fotograferad vid ett evenemang i Florida i höstas.

Kamala Harris siktar på Vita huset

Efter en tid av spekulationer tar Kaliforniensenatorn och demokraten Kamala Harris bladet från munnen och lanserar sin satsning på Vita huset.

Den tidigare åklagaren Harris har suttit i senaten i två år. Som ledamot i justitieutskottet har hon uppmärksammats för sina tuffa utfrågningar av såväl blivande ministrar som HD-domarkandidater. Harris offentliggjorde sin kampanj i morgonprogrammet "Good Morning America" och kort därpå fanns en video på sociala medier.

- Rättvisa. Anständighet. Jämlikhet. Frihet. Demokrati. Det är inte bara ord. Det är värderingar som vi amerikaner håller högt. Och nu står de på spel, säger hon i den.

Vigde samkönat par

54-åriga Kamala Harris far är från Jamaica och hennes mor från Indien, men själv växte hon upp i Oakland i norra Kalifornien. Efter att ha bott en tid i Kanada och studerat vid Howard University i Washington DC återvände hon till sin hemstat för att jobba som åklagare. 2011 utsågs hon till delstatsåklagare, en post hon hade tills hon blev senator 2017.

Amerikanska medier beskiver henne som progressiv. Hon förrättade den första vigseln av ett samkönat par när sådana giftermål blev lagliga 2013 och hon har argumenterat för "förnuftiga" vapenlagar. Som statsåklagare visade hon dock respekt för dödsstraffet, trots att hon personligen motsätter sig det. Det är en fråga som kan komma att förfölja henne under en eventuell valrörelse.

Flera kvinnor

Flera andra demokrater har redan meddelat att de ställer upp i USA:s presidentval 2020. Bland dessa finns Massachusettssenatorn Elizabeth Warren, New Yorksenatorn Kirsten Gillibrand, representanthusledamoten Tulsi Gabbard från Hawaii samt Julián Castro som varit borgmästare i Texasstaden San Antonio samt bostads- och stadsplaneringsminister under Barack Obama.

Landets sittande president, republikanen Donald Trump, har samlat in över 100 miljoner dollar för sin återvalskampanj.