Michel Barnier är EU:s chefsförhandlare om brexit.
Michel Barnier är EU:s chefsförhandlare om brexit.

Kamp mot klockan om brexit-avtal

Storbritannien kommer att välkomnas till fas två i brexitförhandlingarna när EU-ledarna samlas till toppmöte i Bryssel. Men än så länge är det bara övergångsregler som ska diskuteras – och starten sker tidigast i slutet av januari.

ANNONS
|

Formellt dröjer det till på fredag innan klartecknet ges om nästa steg på brexitagendan. Nyckelfrasen "tillräckliga framsteg" måste konstateras av de 27 kvarstannande EU-ländernas ledare innan allt är helt klart.

I princip är det ändå givet, sedan parterna i fredags till sist nått en uppgörelse om den första fasens diskussioner om bland annat medborgarnas rättigheter, den ekonomiska uppgörelsen och gränsfrågorna på Irland.

Storbritanniens EU-minister David Davis har visserligen flaggat för att britterna kanske inte kommer att hålla sig till avtalet, om de fortsatta förhandlingarna faller ihop. Men det har EU-sidan tydligt förklarat som oacceptabelt – vilket även fått Davis att ta ett par steg tillbaka i samtal med Bryssel.

ANNONS

- De här framstegen har vi kommit överens om och de kommer snabbt att föras in i ett utträdelseavtal som är juridiskt bindande, förklarar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i en debatt i EU-parlamentet.

Dröjer till i vår

Det innebär ändå inte att några djupgående framtidsdiskussioner kommer att inledas omedelbart. Snarare är det en lång sträcka kvar till att parterna kan mötas igen.

EU-länderna ska först slå fast sin syn på den övergångsperiod som Storbritannien vill ha och därefter även enas om sin syn på framtida handel och liknande.

- Man kommer i slutet av januari att anta riktlinjer på EU-ministrarnas möte som bara ska handla om övergångsperioden, berättar Sveriges EU-minister Ann Linde (S).

- Sedan kommer Europeiska rådet (stats- och regeringscheferna) i mars att anta ett ramverk för framtida relationer, säger Linde.

ANNONS

Skyndar långsamt

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk har redan flera gånger om varnat för att tiden är knapp.

"Det kommer att bli en furiös kamp mot klockan", skriver Tusk i sin inbjudan till veckans EU-toppmöte i Bryssel.

EU-länderna är ändå överens om att det samtidigt gäller att skynda långsamt.

- Britterna har vid några tillfällen sagt att de vill att detta ska gå fortare, men här var det en enighet om att både EU, men också britterna, behöver tiden fram till mars för att klara ut det här ramverket för framtida relationer, säger Ann Linde.

Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: Vägen vidare mot brexit

* 15 december 2017: De 27 kvarstannande EU-ländernas ledare möts separat för att avgöra om det finns tillräckliga framsteg eller inte i de inledande förhandlingarna om ekonomisk uppgörelse, medborgarnas rättigheter och gränsfrågorna på Irland. Om så är fallet kan klartecken ges för att dra i gång nästa fas i förhandlingarna, om övergångsregler och framtida handelsavtal.

* 29 januari 2018: EU-ministrarna från de 27 samlas i Bryssel för att fastslå förhandlingsmandatet om övergångsreglerna.

* 22–23 mars 2018: Stats- och regeringscheferna från de 27 samlas i Bryssel för att fastslå förhandlingsmandat om framtida handelsavtal.

* Oktober 2018: Parterna hoppas ha nått en uppgörelse om utträdet, som kan skickas för godkännande till berörda parlament i medlemsländerna och EU-parlamentet.

* 29 mars 2019: Storbritannien tänker formellt lämna EU, oavsett om någon uppgörelse har nåtts eller inte. Enligt planerna ska dock utträdet följas av en minst två år lång övergångsperiod.

ANNONS