Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den demokratiske USA-presidenten John F Kennedy (till höger i bild), här i samspråk med nyhetsbyrån AP:s reportrar Relman "Pat" Morin och Douglas Cornell, mördades under ett besök i Dallas i Texas 1963.

KGB-koppling och mordvarning i JFK-handlingar

FBI fick en varning om hot mot president John F Kennedys misstänkte mördare Lee Harvey Oswald, kort innan denne sköts ihjäl. Oswald ska också ha mött en KGB-agent i Mexiko kort före mordet, enligt tidigare hemligstämplat material som nu har offentliggjorts.

Samtalet till FBI:s lokalkontor i Dallas ska ha kommit från en man som "sade att han var medlem i en kommitté som organiserats för att döda Oswald", heter det i ett memorandum som dåvarande FBI-chefen Edgar Hoover skrev kort efter skotten mot Oswald.

FBI ska ha meddelat Dallaspolisen som försäkrade att adekvat skydd skulle ges. "Emellertid skedde det inte", konstaterade Hoover. Lee Harvey Oswald sköts inför tv-kameror av nattklubbsägaren Jack "Ruby" Rubenstein, som tagit sig in i polishusets källare när Oswald skulle förflyttas.

Inget erkännande

In i det sista hoppades FBI att Oswald skulle erkänna presidentmordet, bland annat hade man en agent på sjukhuset dit den döende mannen fördes, rapporterar public servicekanalen NPR med hänvisning till det tidigare hemliga dokumentet.

En annan kittlande detalj i de 2 800 sidor som president Donald Trump offentliggjort om mordet på Kennedy handlar om Oswalds resa till Mexiko. Enligt CIA- protokoll besökte Lee Harvey Oswald Sovjetunionens ambassad i Mexico City den 28 september 1963. Där ska han ha träffat en konsul som USA identifierat som KGB-agent. Den 1 oktober avlyssnades ett samtal i vilket Oswald ringde till ambassaden och på bruten ryska frågade efter "något nytt rörande telegrammet till Washington".

Öppet sår

Det ouppklarade mordet på John F Kennedy är fortfarande något av ett öppet sår i USA och har varit föremål för en uppsjö av konspirationsteorier. Vid en första anblick verkar det nu offentliggjorda materialet inte innehålla några stora avslöjanden, men det ger en inblick i den kaotiska tiden runt mordet, enligt analyser i amerikanska medier.

Bland annat visas hur FBI-agenter frenetiskt följde upp olika ledtrådar – inklusive det från en man som blivit vittne till vadslagning om Kennedys död på en bar i New Orleans. Det finns dokument om Kennedyregeringens mer eller mindre hemliga försök att störta Fidel Castros regim i Kuba samt att man inom FBI snappat upp att det sovjetiska kommunistpartiet trodde att "ultrahöger"-krafter i USA låg bakom mordet, krafter som ville få till en statskupp.

Vidare visar en 413 sidor lång lista på de personer som underrättelsetjänsten CIA övervakade mellan mars och december 1963 – inklusive medlemmar av den rasistiska gruppen Ku Klux Klan – som hade uttryckt ilska gentemot presidenten.

Historiker understyrker dock att det kommer att ta veckor att kamma igenom dokumenten till fullo.