Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Salah Khashoggi hälsar på Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, som har anklagats som ansvarig för Jamal Khashoggis död. Arkivbild.

Khashoggis söner ber om faderns kropp

Den dödade saudiske journalisten Jamal Khashoggis söner ber att få tillbaka hans kropp så de kan begrava den. Men det är oklart om kvarlevorna finns kvar. Saudiarabien uppges ha skickat experter för att ta hand om dem.

Sänktes kroppen ner i frätande syra eller styckades den och transporterades bort i resväskor? Ett antal teorier om vad som hänt med den dödade dissidenten Khashoggis kvarlevor har florerat de senaste veckorna. Nu uppger Turkiet att två saudiska experter skickades till konsulatet i Istanbul för få till en mörkläggning av mordet, skriver nyhetsbyrån AFP med hänvisning till högt uppsatta tjänstemän.

- Vi tror att de två individerna kom till Turkiet enbart för att mörka bevisen för mordet på Jamal Khashoggi innan turkisk polis fick lov att söka igenom området, säger tjänstemannen.

Vill begrava

Enligt den turkiska tidningen Sabah rör det sig om en kemist och en toxikolog som ska ha varit del av en elvamannagrupp som sändes till Istanbul nio dagar efter mordet. Formellt beskrevs gruppen då som saudiska utredare.

Uppgifterna kommer samtidigt som den dödade journalistens söner i en intervju med nyhetskanalen CNN ber att få tillbaka faderns kropp.

- Allt jag vill nu är att få begrava honom i Medina tillsammans med hans övriga familj, säger Salah Khashoggi i intervjun.

- Jag kan bara hoppas att det kan ske snart. Kungen har bedyrat att alla skyldiga kommer att ställas inför rätta, jag tror honom.

Brodern Abdullah Khashoggi säger att han hoppas att faderns död var fridfull.

- Jag hoppas verkligen, vad som än hände, att det inte var plågsamt för honom eller att det gick fort, säger han.

Levde i exil

Den turkiske chefsåklagaren Irfan Fidan har hävdat att den 59-årige journalisten ströps till döds strax efter att ha gått in på konsulatet.

Jamal Khashoggi, som levde i exil i USA sedan 2017, försvann när han den 2 oktober gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Efter internationella påtryckningar har Saudiarabien medgett att han dödats på konsulatet.