Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un avslutar sitt tre dagar långa möte med att besöka berget Paektu.

Kim och Moon träffades på mytomspunnet berg

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In har besökt det nordkoreanska berget Paektu – den plats där det sägs att den koreanska nationen föddes. Utflykten är en del av processen att föra länderna närmare varandra.

Som en avslutning på tre dagars överläggningar om kärnvapenavrustning begav sig de båda ledarna tillsammans upp på det symboliskt laddade berget.

Det är känt att Moon tycker om att vandra i berg och han har flera gånger sagt att han en dag vill besöka Paektu.

- Tiden har gått så fort så jag trodde inte min dröm skulle kunna uppfyllas, men i dag hände det, säger Moon.

Ledarna tog kabinbanan upp till en sjö på bergets topp, och promenerade runt med sina fruar.

Berget, på gränsen mellan Nordkorea och Kina, når runt 2 750 meter över havet och omnämns bland annat i Sydkoreas nationalsång och i en del nordkoreansk propaganda.

"Konkreta åtgärder"

Efter veckans överläggningar mellan ledarna, och det gemensamma uttalande som följde, uppmanar FN:s generalsekreterare António Guterres till konkreta åtgärder för att följa upp Nordkoreas åtagande att i närvaro av internationella observatörer stänga en robottestanläggning.

"De åtaganden som återspeglas i det gemensamma uttalandet innefattar viktiga militära förtroendeskapande åtgärder och ett engagemang från Nordkorea att i närvaro av experter från relevanta länder avrusta infrastrukturen för robottester", säger Guterres i ett uttalande.

"Nu är det tid för konkreta åtgärder", fortsätter han.

Nordkorea monterade ned en anläggning för kärnvapenprov i maj. Då kritiserade Guterres att inga internationella experter funnits på plats för att observera.

Förhandlingar inleds

Nordkorea har sagt sig vara redo att stänga testplatsen Yongbyon, som är avgörande för landets kärnvapenprogram, om även Washington gör eftergifter.

Enligt Moon uttryckte Kim under deras möte förhoppningar om att snart kunna träffa USA:s president Donald Trump igen. Vid mötet i Singapore i juni kom Trump och Kim överens om att arbeta mot en kärnvapenavrustning, utan att slå fast några detaljer kring hur det skulle gå till.

Guterres säger att FN kan hjälpa till i ansträngningarna för att göra Koreahalvön fri från kärnvapen och uppmanar till enighet i frågan. Nästa vecka samlas FN:s generalförsamling och USA:s utrikesminister Mike Pompeo har bjudit Nordkoreas utrikesminister Ri Young-Ho till samtal i New York i anslutning till mötet.

Pompeo uppger att förhandlingar om avrustningen av Nordkorea, som ska vara klar 2021, ska inledas vid samtalen i New York och planerade möten i Wien.