Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kim Yo-Jong och Moon Jae-in, i vitt och grått i mitten, applåderar med under Samjiyon-spelningen på söndagen.

Kims syster avslutade med konsertjubel

Nordkoreas hårt styrda medier nämner inte det tänkta toppmöte som sydkoreanska talesmän i helgen har gjort ett stort nummer av. Diktatorn Kim Jong-Uns representanter har nu åkt hem, efter att ha avslutat visiten i söder på en stjärnstinn konsert.

Nordkoreanska politiker har hållit "raka och öppna" samtal med Sydkoreas president Moon Jae-In, berättar statliga medier i Pyongyang efter mötena i fredags och lördags – första gången någon ur Nordkoreas Kim-dynasti är söder om gränsen och träffar ledare för Sydkorea.

Den inbjudan till toppmöte i Pyongyang som Kim Jong-Uns lillasyster Kim Yo-Jong sägs ha framfört nämns dock inte i den nordkoreanska rapporteringen.

Oklara avsikter

Det var vid en måltid i presidentpalatset Blå huset i lördags för att fira vinter-OS som Kim Yo-Jong lämnade över ett personligt brev från brodern till Moon.

- Vi hoppas få se er i Pyongyang inom kort, sade hon, enligt sydkoreanska tjänstemän som var med.

Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA beskriver att Kim Yo-Jong "artigt" lämnade över brevet, samt redogjorde för Kim Jong-Uns "avsikter" – utan att gå in på vad dessa innebär.

Sydkorea har signalerat att Moon är positivt inställd till ett möte, men han verkar inte uttryckligen ha tackat ja till inbjudan.

På söndagen fortsatte de båda sidorna att umgås. Tillsammans gick de på en haussad konsert i Seoul, där det nordkoreanska bandet Samjiyon spelade både nord- och sydkoreansk musik. Över 120 000 människor hade försökt få tag på de 1 000 biljetter som såldes till allmänheten, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Aldrig lämnat landet

Stora stjärnor från båda sidor gränsen sjöng tillsammans med Samjiyon, däribland Seohyun från bandet Girls Generation och nordkoreanska Hyon Song Wol, som väckte stor uppståndelse redan för några veckor sedan då hon besökte grannlandet för att planera OS-evenemangen.

Ett toppmöte mellan koreorna, som varit åtskilda sedan andra världskriget, vore historiskt – Kim Jong-Un har sedan han tog över då fadern Kim Jong-Il dog 2011 aldrig lämnat Nordkorea, och inte heller tagit emot någon annan stats- eller regeringschef på besök.

Det är en kontrast till Kim Jong-Ils och dennes far Kim Il-Sungs styre. De tog emot andra ledare i Pyongyang, bland andra Sveriges Göran Persson 2001, och reste också till allierade som Kina och Ryssland.