Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesdepartement, under en pressträff i juli.
Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesdepartement, under en pressträff i juli. Bild: Mark Schiefelbein

Kina dömer två kanadensare till döden

Två kanadensare har dömts till döden i Kina för narkotikabrott. Kanadas utrikesminister François-Philippe Champagne säger sig vara "djupt oroad".

ANNONS

Den ena av dem fick sin dom i torsdags och den andra under fredagen. Anklagelserna gäller bland annat smuggling och tillverkning av droger.

Det är inte första gången kanadensiska medborgare får dödsstraff för just narkotikabrott – förra året dömdes två andra för liknande brott.

Kina har också gripit den före detta diplomaten Michael Kovrig och affärsmannen Michael Spavor anklagade för spioneri – båda medborgare i Kanada. Enligt Kanada ligger falska anklagelser bakom frihetsberövandet som ses som en reaktion på att Meng Wanzhou, dotter till grundaren av det kinesiska teknikföretaget Huawei, gripits i Kanada några dagar tidigare.

De nya domarna har ökat spänningarna mellan länderna ytterligare.

ANNONS

– Vi motsätter oss dödsstraff på alla punkter, säger Kanadas utrikesminister François-Philippe Champagne i en intervju med CBC.

Kinas utrikesdepartement uppger att brottslingar i landet straffas utifrån samma premisser oavsett varifrån de kommer.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS