En indisk paramilitär soldat står vakt utanför basen i Srinagar, i den Indienkontrollerade delen av Kashmir. Arkivbild.
En indisk paramilitär soldat står vakt utanför basen i Srinagar, i den Indienkontrollerade delen av Kashmir. Arkivbild.

Kinas agerande avgörande för Kashmirs framtid

Den dramatiska utvecklingen i gränsområdet mellan Indien och Pakistan är på många sätt inte oväntad, enligt en expert. Indien har blivit allt mer hindunationalistiskt och Pakistans nya ledning stryker talibanerna medhårs – men frågan är vad Kina kommer att göra. Det är vad som avgör om regionen står inför ett krig eller ej.

ANNONS
|

Och blir det krig, ja – då har alla inblandade kärnvapen.

Men för att förstå varför Indien och Pakistan bråkar om ett landområde i Himalaya – och varför det kan påverka hela världen – måste man gå tillbaka i tiden några årtionden.

Grunden till den nu pågående våldsspiralen lades redan när den dåvarande kolonialmakten Storbritannien lämnade området i slutet av 1940-talet.

Britterna delade sin koloni i två delar: Sekulära, hindudominerade Indien och muslimska Pakistan. Det var inga större konstigheter – förutom i gränsområdet Kashmir, med sin strategiska placering. De nybildade länderna inledde krig 1947 om regionen som är stor som halva Sverige.

ANNONS

Bräcklig vapenvila

1948 lyckades man nå vapenvila och en stilleståndslinje drogs som delade upp Kashmir i en indisk och en pakistansk del, trots att båda länderna fortsatte att göra anspråk på den andras område. En liten del av Kashmir hamnade senare under kinesisk kontroll – en del som Indien hävdar är deras men som Kina håller hårt i eftersom den är geografiskt strategiskt viktig för den växande supermakten.

Så ser det i stort sett ut än i dag, även om det varit långt ifrån stillestånd i konflikten sedan dess. Attacker har avlöst varandra. På 80-talet tog konflikten en ny vändning då muslimsk gerilla gav sig in i kampen om den del av Kashmir som Indien kontrollerar och självmordsattacker började användas.

Efter en topp efter 11 september-dåden i USA 2001 avtog våldet. Fram till 2007 fick några hundra människor om året sätta livet till i tvisten om Kashmir, trots allt en betydande minskning från flera tusen under de våldsammaste åren.

Parallella försämringar

Men 2014 inträdde ett skifte.

- Indien fick en hindunationalistisk regering, som bygger sin verksamhet på att ha en antagonistisk relation till muslimer, förklarar Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet och Sydasienkännare.

ANNONS

Som ett resultat av den retoriken har också landets relationer till muslimska Pakistan försämrats.

Så när muslimska militanta grupper med bas i Pakistan i mitten av februari utförde ett självmordsdåd mot indiska militärer i indiska Kashmir och dödade minst 40 människor, såg sig den indiska regeringen nödgad att agera, säger Sten Widmalm.

Indien angrep i luftattacker mål i pakistanska Kashmir där extremisterna sägs gömma sig – varpå konflikten eskalerade.

Med sitt agerande vill Indien hålla sig på god fot med de starka krafter i landet som vill att Kashmir ska invaderas och bli en del av Indien. Men det spelar också in att Indien går till val om några månader. Och regeringspartiet har tappat i opinionsmätningarna.

- Parallellt har Pakistan fått en ny ledare, cricketstjärnan Imran Khan, som inte tar avstånd från landets talibanorienterade, extremistiska organisationer som hans företrädare gjort, säger Widmalm.

Kina har makt

Extremisterna i regionen vill å sin sida provocera fram ett krig mellan Indien och Pakistan för att kunna bygga en muslimsk stat med Kashmir som en av delarna.

ANNONS

Men det som i slutändan avgör vad som nu kommer att ske är en röd jätte i öst. Förutom att Kina själv sitter på en liten den av Kashmir har landet investerat stora summor pengar i Pakistan och lovat gigantiska infrastrukturprojekt i det som kallas "den nya sidenvägen". På så sätt har man skaffat sig stark lojalitet från regeringen i Islamabad, som kommer att stämma av med Peking hur de ska agera, säger Widmalm.

Kinas strategi blir avgörande för om konflikten utvecklas till fullt krig.

- Om Indien slår mot Pakistan så vet de att Pakistan har möjlighet att få uppbackning av Kina. Det kan tvinga Indien att hålla sig på mattan. Men det är också vad som gör Kashmir är så farligt. Minska lilla sak som händer där kan sparka igång konflikten mellan tre nationer som alla har kärnvapen.

TT

Fakta: Konflikten om Kashmir

Indien och Pakistan har utkämpat två krig och otaliga sammandrabbningar om Kashmir, regionen i bergskedjan Himalaya. För drygt 70 år sedan klövs regionen med en så kallad stilleståndslinje, där Indien fick den större delen och Pakistan den mindre. Något bestående fredsavtal har aldrig kommit till stånd och länderna hävdar båda att de har rätt till hela området.

Under det senaste årtiondet har fredssträvanden genom ökad handel och förtroendeskapande åtgärder varvats med bakslag. Ett sådant var terrordådet i indiska Mumbai 2008, som genomfördes av Pakistanbaserad gerilla.

Att militär eller flygvapen korsar stilleståndslinjen, på så vis som nu sker, är ovanligt. Gränsen står under hård militär bevakning av båda länderna.

Konflikten om Kashmir är särskilt oroväckande eftersom såväl Indien som Pakistan har kärnvapen. 1998 höll världen andan då de båda länderna senast genomförde kärnvapenprover.

Källa: Landguiden, AFP, Reuters.

ANNONS