Kinas president Xi Jinping vill satsa på klimatet – och stärka sin egen ställning. Arkivbild.
Kinas president Xi Jinping vill satsa på klimatet – och stärka sin egen ställning. Arkivbild. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

Kinas framtid stakas ut bakom stängda dörrar

Fortsatt tillväxt, minskat omvärldsberoende och ökad partilojalitet – och koldioxidneutralitet till år 2060. Insatserna är höga när Kinas toppledare samlas för att sätta den ekonomiska planen för de kommande fem åren.
– Läget är kritiskt, säger tidigare Kinaambassadören Börje Ljunggren.

ANNONS

De traditionsenliga plenumsamtalen i Peking omges av hemlighetsmakeri: när fler än 300 toppledare inom Kommunistpartiet nu samlas i dagarna tre är dörrarna stängda och journalister inte välkomna.

Och för centralkommittén är det ett ytterst viktigt möte, enligt Börje Ljunggren, Kinakännare och Sveriges Pekingambassadör 2002–2006.

– Partiet är helt uppbyggt enligt leninistiska principer – det sker bara två möten per år. För Kommunistpartiet och landet handlar mötet om centrala frågor i en alltmer polariserad värld präglad av växande strategisk misstro, säger han.

Enligt Börje Ljunggren gör dagens världsläge årets upplaga av samtalen extra betydelsefulla.

– Kina befinner sig i ett komplicerat läge, dels efter coronapandemin men även i den globala ekonomin och den pågående globala maktförskjutningen. Vi har handelskonflikten med USA, men också hela kontroversen kring Kina och teknologi, Huawei och 5G. Läget är kritiskt – nu formuleras en strategi för hur partiet ska hantera allt detta framåt.

ANNONS

Minska utsläppen

Kina, som står för en fjärdedel av världens samlade utsläpp av växthusgaser, har de senaste decennierna varit starkt beroende av kolkraft för att lyfta landet från fattigdom till dagens ekonomiska supermaktsstatus. Den nya femårsplanen har en stor fråga att tackla: Hur ska den enorma ekonomin läggas om för att nå president Xis målsättning att göra världens största utsläppare koldioxidneutral till år 2060?

– Kina har ridit på globaliseringsvågen de senaste 30 åren och ironiskt nog haft en otrolig glädje av den. Nu måste de hitta en strategi som bär även framöver – inte minst gällande klimatfrågan – med ännu mer satsningar på forskning, utveckling och den inre ekonomin, säger Börje Ljunggren.

Enligt bedömare kan ett första steg bli att för första gången sätta ett absolut utsläppstak, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det spås innebära att Kina måste sluta bygga nya kolanläggningar och fördubbla vind- och solenergikapaciteten redan till år 2025.

Viktigt för svenska företag

Men omställningen innebär en balansakt. De ekonomiska reformerna ska gå hand i hand med fortsatt tillväxt, minskat omvärldsberoende och ökad partilojalitet, enligt Börje Ljunggren.

– Den kinesiska så kallade "dual circulation"-strategin innebär att man vill göra sig mindre beroende av världshandeln, producera och konsumera mer inom landet, till följd av spänningarna med andra länder. Tanken är att ytterligare stärka partiets ställning.

ANNONS

För svensk del står åtskilligt på spel, enligt den tidigare Kinaambassadören.

– Femårsplanen säger en hel del om hur Kina tänker sig den fortsatta utvecklingen i världen. Det är en viktig fråga för många svenska företag, inte minst i och med hela 5G-frågan. Det finns också flera andra svåra frågor med svenska kopplingar, såsom Gui Minhai, säger han.

Växande nationalism

Under partikonferensen väntas Xi även presentera en mer långsiktig plan under namnet "Vision 2035" – något som väckt frågetecken kring hur länge presidenten egentligen siktar på att sitta kvar på posten.

– De har alltid haft långsiktiga planer, men klart är att Xi Jinping är den mäktigaste ledare Kina haft sedan Mao Zedong. Det finns en växande nationalism med en allt större kult kring Xi, säger Börje Ljunggren.

Presidentposten var ursprungligen begränsad till två femåriga mandatperioder, vilket skulle ha tvingat Xi Jinping att avgå senast 2023. Efter osedvanligt kort beredning röstades dock 2018 en grundlagsändring igenom för att avlägsna mandatperiodsspärren.

– Det här är hans andra period, och han kommer inte att lämna efter den om han inte är sjuk. Samtidigt är han kontroversiell då han har ökat censuren och kontrollen ytterligare. Det finns ett motstånd, men det är inte organiserat och inte enkelt – kontrollen är ännu större än tidigare och priset för att vara oppositionell ännu högre.

ANNONS

Mia Holmberg Karlsson/TT

Fakta: Kina och miljön

Kina ratificerade Parisavtalet i september 2016, och president Xi Jinping har uppmanat alla parter att följa det.

Landet genomgår en omfattande energiomställning mot förnybar energi. Bakom de stora miljöproblemen ligger flera decenniers kraftig ekonomisk tillväxt, och de stora energi- och råvarubehoven gör att miljösatsningarna varit otillräckliga.

Miljöproblemen i landet är enorma med bland annat svåra luftföroreningar till följd av utsläpp från förbränning av kol och olja, och kemikalieutsläpp i vattendrag och i marken från industrier. Utsläppen påverkar både naturen och människors hälsa.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS