Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En hedersvakt av Folkets befrielsearmé, vilket är namnet på Kinas militära styrkor. Bilden är från när norske Kung Harald var på besök 2018. Bild: Heiko, Junge
En hedersvakt av Folkets befrielsearmé, vilket är namnet på Kinas militära styrkor. Bilden är från när norske Kung Harald var på besök 2018. Bild: Heiko, Junge

Kinesiska forskare: Vi har utvecklat tänkeläsande teknik

I en nu raderad video ska kinesiska forskare ha påstått att de utvecklat artificiell intelligens som kan läsa tankar. Bland annat ska de kunna avslöja hur lojala kineser är mot Kommunistiska partiet.

Det är Business Insider som rapporterar om det nya påståendet från forskare vid Kinas nationella forskningscenter i Hefei. Det handlar om en mjukvara som ska kunna läsa av hjärnvågor och ansiktsuttryck för att bedöma hur lojala kineser är mot det styrande Kommunistiska partiet.

I en video ska forskarna ha påstått att resultaten skulle kunna användas för att få kineser att bli ytterligare lojala och och tacksamma mot partiet. Videon har raderats efter att det kineser reagerat starkt mot den.

”Röd linje”

Dr Lance B. Eliot, en expert på artificiell intelligens och maskininlärning, skrev i Forbes förra veckan, utan att känna till detaljerna i forskningsstudien, att det är omöjligt att bevisa giltigheten av institutets påståenden.

”När sådan AI används för statlig kontroll har en röd linje passerats”, skriver han.

Det skulle inte vara första gången som Kina använder teknik för att övervaka sina medborgare. Det har rapporterats om att regimen bland annat har använt ansiktsigenkänning för att spåra uigurer, en etnisk minoritet i nordvästra Kina. Mellan en till tre miljoner uigurer har tvångsomhändertagits och placerats i ”utbildningsläger”.

Gina Raimondo, USA:s handelsminister. Bild: Markus Schreiber
Gina Raimondo, USA:s handelsminister. Bild: Markus Schreiber

Detta har fått USA:s handelsminister, Gina Raimondo, att reagera.

”Den vetenskapliga strävan efter bioteknik och medicinsk innovation kan rädda liv. Tyvärr väljer Kina att använda dessa tekniker för att kontrollera sitt folk och förtrycka medlemmar av etniska och religiösa minoritetsgrupper”, säger hon i ett pressmeddelande.