Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kim Jong-Un, till höger, vid veckans överläggningar.

Klart för nytt toppmöte Kim-Moon

Nord- och Sydkorea har enats om ett tredje toppmöte mellan ledarna Kim Jong-Un och Moon Jae-In, meddelar den sydkoreanska regeringen. Mötet hålls i Pyongyang den 18–20 september.

Beskedet kommer efter rapporter om ett lyckat möte mellan en sydkoreansk delegation och Kim denna vecka.

- Nord och syd bör anstränga sig ytterligare för att förverkliga atomavrustningen på koreanska halvön, säger Kim enligt nyhetsbyrån KCNA.

- Det är vår bestämda ståndpunkt och kommer att avlägsna faran för väpnad konflikt och krigets fasor från den koreanska halvön och förvandla den till en vagga för fred utan kärnvapen.

Löftet kommer efter att Donald Trump, frustrerad över bristen på framsteg, förra månaden ställt in utrikesminister Mike Pompeos resa till Nordkorea sedan Kim skickat ett argsint brev till presidenten.

Enligt Sydkoreas sändebud Chung Eui-Yong har Kim klargjort att hans förtroende för Trump är oförändrat och att han vill samarbeta med USA och "uppnå atomavrustning på den koreanska halvön under Trumps första presidentperiod".

Men den nordkoreanske ledaren uttryckte också frustration över att de steg han anser att Nordkorea tagit inte uppskattas tillräckligt av det internationella samfundet.

- Ordförande Kim bad oss att framföra till USA att USA bör hjälpa till att skapa situationer där han känner att hans beslut att avveckla var rätt, sade Chung

Nordkorea har krävt att USA formellt avslutar Koreakriget, och anklagat USA för bristande goodwill.