Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier, på en presskonferens i Bryssel i början av september.

Klockan klämtar för brexit

Visa pengarna, är EU:s uppmaning till Storbritannien för att kunna gå vidare till nästa steg i förhandlingarna om brexit.

Fortfarande finns inget genombrott i förhandlingarna om det som kallas skilsmässoavtalet – det vill säga rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, gränsfrågorna mellan Irland och Nordirland och framför allt den ekonomiska uppgörelsen.

En middag i måndags kväll mellan Storbritanniens premiärminister Theresa May, brexitministern David Davis, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier beskrivs visserligen som positiv. Men det räcker knappast för att öppna upp det låsta läget.

- Det var en bra arbetsmiddag. Vad vi sade åt premiärminister May är att det är väldigt viktigt att behålla den här positiva dynamiken under de kommande två månaderna, säger Barnier på väg in till tisdagens möte med de kvarstannande EU-ländernas EU-ministrar.

"Ännu inte där"

Därifrån kommer inget klartecken om att gå vidare till nästa fas i brexitdiskussionen.

- Det är lite mer kvar än vad man kanske hade trott. Storbritannien har nu sagt att vi kommer att uppfylla våra åtaganden. Men vad dessa åtaganden är – det vet vi inte ännu, konstaterar EU-minister Ann Linde (S) efter mötet.

- Det gäller att sätta sakerna i rätt ordning, etapp efter etapp. Och just nu är vi ännu inte där, säger Barnier.

Svårt att förstå?

Flera av EU-länderna är klart skeptiska till vad som åstadkommits hittills, särskilt från brittisk sida.

- Ibland är det svårt att se och förstå vad britterna egentligen vill ha från de här förhandlingarna. Det verkar som om EU-27 är mer enat än UK-1, säger exempelvis Finlands biträdande EU-minister Samuli Virtanen i Luxemburg.

Även om stats- och regeringscheferna på fredag väntas ge klartecken för Barnier och EU-ministrarna att internt börja förbereda nästa fas så lär det därför dröja till december innan klartecken kan ges för verkliga framtidssamtal med Storbritannien.

- Klockan går. Vi har en tid som är uppmätt och på den tiden måste vi lösa uppgiften. Annars kraschar det, varnar Ann Linde i Luxemburg.