USA:s vicepresident Mike Pence gick hårt åt EU under sitt tal vid säkerhetskonferensen i München.
USA:s vicepresident Mike Pence gick hårt åt EU under sitt tal vid säkerhetskonferensen i München.

Klyftan mellan EU och USA tydlig vid toppmöte

Motsättningarna mellan USA och EU blev uppenbara under säkerhetsmötet i München. Kärnenergiavtalet med Iran, USA:s tillbakadragande av sina styrkor i Syrien, relationen till Ryssland och amerikanska biltullar var några glödheta frågor där åsiktsskillnaderna kom i dagen.

ANNONS
|

Drygt 35 statsöverhuvuden och ett 50-tal försvars- och utrikesministrar deltar i den tre dagar långa säkerhetskonferensen i München i helgen. USA:s vicepresident Mike Pence gick i sitt tal till skarp attack mot EU och uppmanade unionen att dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran.

- Den iranska regimen förespråkar öppet en ny Förintelsen och försöker hitta medel för att uppnå den, sade han.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel undrade i sitt anförande om USA:s beslut att lämna avtalet och dra tillbaka sina trupper från Syrien var det bästa sättet att bemöta regimen i Iran.

ANNONS

- Den enda frågan är hur vi uppnår vårt gemensamma mål...gör vi det genom att avbryta vårt avtal eller genom att använda det lilla inflytande vi har (genom kärnenergiavtalet)? sade Merkel och fick rungande applåder.

Ryskt gasberoende

Hon bemötte också kritiken från USA om att Tyskland gör sig beroende av rysk gas, bland annat genom den planerade gasledningen Nord Stream 2.

- Om vi kunde importera stora mängder rysk gas under kalla kriget, då förstår jag inte varför tiderna ska vara så mycket sämre nu att vi inte kan säga att Ryssland förblir en partner, sade Merkel.

Angående handelsförbindelserna med USA sade Merkel att Washingtons retorik om att den europeiska bilimporten utgör en nationell säkerhetsrisk var skrämmande.

Kinesiska telekomföretag

Mike Pence uppmanade i sitt tal även EU att erkänna oppositionsledaren Juan Guaidó som president för Venezuela, något som hittills bara enskilda EU-länder gjort.

ANNONS

Han bad också EU-länderna att vara försiktiga med att göra affärer med kinesiska telekomföretag, som till exempel Huawei, och sade att de enligt kinesisk lag är skyldiga att ge regimen i Beijing tillgång till nätverk och data. Men han fick mothugg från Kinas högst uppsatta diplomat Yang Jiechi.

- Kinesisk lag ålägger inte företag att installera bakdörrar för att inhämta information, sade han.

TT-AFP-Reuters

ANNONS