Komplexa strider i krisens Jemen

Granateld och muller från stridsvagnar skakar gatorna i jemenitiska Aden. Två tidigare allierade strider mot varandra, vilket gör situationen i det krigshärjade landet om möjligt ännu mer komplex.

ANNONS
|

- Kriget i Jemen är som en rysk docka, inne i det stora kriget pågår flera konflikter, säger Bitte Hammargren, som leder Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram.

Vittnen rapporterar för nyhetsbyrån AFP om krypskyttar och stridsvagnar i områdena runt regeringens högkvarter i de norra delarna av staden. Och i centrala Aden håller de boende sig inne. Detta sedan separatister från rådet Southern Transitional Council (STC), som stöds av Förenade arabemiraten, under helgen intog regeringshögkvarteret.

ANNONS

Olika mål

Jemens regeringen i sin tur har stöd av Saudiarabien och dess mäktige kronprins Mohammed bin Salman. Och Saudiarabien och Förenade arabemiraten samarbetar mot de Iranstödda Huthirebellerna i norr, som för ett par år sedan tvingade regeringen till reträtt från huvudstaden Sanaa. Men när det gäller södra Jemen har saudierna och emiratierna olika mål.

- Saudiarabien tänker på Jemenfrågan utifrån hur det ser ut i norra Jemen, nära deras gräns. De vill inte ha Huthirebeller på sin bakgård, konstaterar Hammargren.

- Förenade arabemiraten å sin sida vill säkra strategiska platser i vattnen i södra Jemen, där mycket av världshandeln flyter förbi.

STC-rådet utropades i fjol med mål att återupprätta det forna Sydjemen. De senaste månaderna har spänningarna mellan separatisterna och regeringen trappats upp. I helgen löpte en tidsgräns ut som STC satt, före vilken de krävt att regeringen skulle avgå på grund av korruption och ineffektivitet.

ANNONS

I fritt fall

När det inte skedde intog separatisterna regeringsbyggnaderna, vilket lett till att ett tjugotal människor dödats och hundratals skadats de senaste dagarna. På måndagen skickade STC förstärkningar till Aden. Landets premiärminister Ahmed bin Daghr kallar det inträffade en kupp och uppmanar Saudiarabien att ingripa.

Det hela kompliceras av att samtliga aktörer – STC, regeringsstyrkorna och Huthirebellerna – anlitar mindre milisgrupper som marksoldater, grupper som ibland har egna agendor.

- Om inte Saudiarabien och Förenade arabemiraten kan få slut på striderna runt Aden så stärks deras gemensamma fiende Huthirebellerna, säger Hammargren.

- Och de som sitter i kläm är som alltid de civila. I Jemen pågår världen värsta humanitära situation. Landet befinner sig i fritt fall, något som påskyndas av striderna i Aden.

TT

Fakta: Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.

Växande protester mot regimen i samband med "Arabiska våren" ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande maktcentra, huvudstaden Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.

De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer den Aden-baserade presidenten Abd Rabu Mansur Hadi.

Styrkor lojala med den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh har slagits på Huthirebellernas sida. Men sedan Saleh öppnat för förhandlingar med Saudiarabien dödades han av Huthirebeller den 4 december.

Sedan den saudiskledda militäralliansen började flygbomba Huthirebellerna i mars 2015 beräknas mellan 9000 och 10000 människor ha dödats, många av dem civila. Över 50000 människor har skadats i striderna och miljontals har tvingats lämna sina hem.

Källa: AFP med flera

ANNONS