Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pakistanska soldater patrullerar 27 februari i det område i Kashmir där två indiska flygplan uppges ha skjutits ner.

Konflikten i Kashmir: Detta har hänt

Konflikten mellan Indien och Pakistan om Kashmir har pågått i flera år, men har eskalerat avsevärt under de senaste två veckorna. Upptrappningen inleddes med ett blodigt självmordsdåd som pakistanska islamister har tagit på sig ansvaret för.

14 februari:

Minst 40 personer ur Indiens regeringsstyrkor dödas i en självmordsattack utanför staden Srinagar i den indiskkontrollerade delen av Kashmir.

Den militanta och Pakistanbaserade islamistgrupperingen Jaish-e-Muhammad tar på sig dådet.

Den indiska regeringen riktar skulden åt samma håll.

"Vi kräver att Pakistan slutar att stödja terrorister och terrorgrupper som agerar från deras territorium", säger det indiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Pakistanska utrikesdepartementet svarar och säger att man tar det inträffade på stort allvar, men tillbakavisar antydningar om att den pakistanska staten skulle vara ansvarig.

15 februari:

Indien anklagar uttryckligen Pakistan för inblandning i attacken.

- Jag vill säga till terroristgrupperna och deras ledare att de har begått ett stort misstag. De kommer att betala ett högt pris, säger Indiens premiärminister Narendra Modi.

- Om vårt grannland tror att de kommer att lyckas med att skapa instabilitet genom sådana här handlingar i vårt land, så måste de sluta drömma. De kommer aldrig att lyckas.

17 februari:

Indiens regering beslutar att dra in polisskyddet för fem separatistledare i Kashmirregionen. Samtliga ledare tillhör muslimska grupper.

En talesperson för det indiska inrikesdepartementet säger att beslutet följer på ett initiativ från regeringen för att granska personer i det indiskkontrollerade området som man misstänker får finansiellt stöd från ärkefienden Pakistan.

18 februari:

Tre personer som misstänks för delaktighet i den blodiga självmordsattacken dödas i strid med indisk polis och militär. Samma dag dödas indiska fyra soldater, en polis och en civilperson i konfrontationer med misstänkta islamister.

19 februari:

Pakistans premiärminister Imran Khan varnar i ett tv-sänt tal Indien för att gå till attack.

- Pakistan kommer att svara, säger han.

I samma tal uppmanar han Indien att presentera bevis på att Pakistan var inblandat i självmordsattacken.

- Om ni har några faktiska underrättelseuppgifter om Pakistans medverkan så ge dem till oss. Jag garanterar att vi kommer att vidta åtgärder.

26 februari:

Indiska stridsflyg attackerar vad de kallar för terrorläger på den pakistanska sidan av Kashmir. Enligt Indiens utrikesdepartement dödas ett stort antal militanta islamister i räden. Den pakistanska militären tillbakavisar uppgifterna om dödsoffer och uppger att inga människor och ingen infrastruktur skadats i attacken.

27 februari:

Konflikten trappas upp ytterligare när båda länderna flyger över den så kallade kontrollgränsen i Kashmir och skjuter ner varandras stridsflyg.

Det exakta händelseförloppet är oklart. Indien bekräftar att ett av deras stridsflygplan skjutits ner och säger även att man skjutit ner ett pakistanskt stridsflygplan.

Pakistan uppger att man tillfångatagit två indiska piloter, men Indien har inte bekräftat detta.

Källor: AFP, Reuters.