Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skakar hand vid ett möte i FN:s generalförsamling. Arkivbild.

Kontroversiellt Trump-utspel om Golanhöjderna

Israels suveränitet över Golanhöjderna bör erkännas av USA, enligt president Donald Trump. Men annekteringen av det syriska området har inte erkänts av FN, och tidigare har närmast total konsensus rått kring frågan, enligt Israelkännaren Anders Persson.

"Efter 52 år är det dags för USA att fullt ut erkänna Israels suveränitet över Golanhöjderna, som är av avgörande strategisk och säkerhetsmässig vikt för staten Israel och stabiliteten i regionen", twittrar Trump.

Bergsområdet erövrades av Israel från Syrien under sexdagarskriget 1967 och annekterades senare tillsammans med östra Jerusalem.

Annekteringen av Golanhöjderna har aldrig erkänts av det internationella samfundet.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som på torsdagen träffade USA:s utrikesminister Mike Pompeo, hyllar Donald Trumps besked som historiskt och tillägger att landet inte har någon bättre vän än Trump.

"Tack, president Trump!", svarar han på Twitter.

Syrien fördömer

Syriens regering fördömer i stället beskedet från USA. I ett uttalande publicerat av den statliga nyhetsbyrån säger en källa vid det syriska utrikesdepartementet att området är och kommer att förbli syriskt.

"Syrien är fast beslutet att befria denna värdefulla del av syriskt land med alla tänkbara medel", säger källan.

Flera andra länder riktar också kritik mot Trumps besked. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att Trumps tweet om Golanhöjderna för regionen till randen av en ny kris. Ryssland säger att en förändring enligt Trumps besked skulle innebära ett direkt brott mot FN:s beslut och Iran kallar Trumps besked för oacceptabelt och olagligt.

EU understryker att unionen inte erkänner Israels suveränitet över Golanhöjderna. Även tyska företrädare reagerar på beskedet och säger att den tyska regeringen förkastar ensidiga åtgärder.

- Om landsgränser ska ändras måste det ske med fredliga medel mellan alla inblandade, säger Ulrike Demmer, talesperson vid Tysklands regering, enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Frågan börjar ruckas"

Anders Persson, statsvetare och Israelkännare vid Lunds universitet, betonar att Trumps utspel bara är ett första steg och att det kan finnas många motiv bakom – alltifrån att ge Netanyahu en skjuts framåt i det stundande israeliska valet – som skuggas av korruptionsanklagelser – till att kunna kräva gentjänster från Israel framöver.

Och frågan är om Trumps ord leder till handling.

- Det krävs antingen ett kongressbeslut eller ett presidentbeslut, säger Persson om ett eventuellt amerikanskt erkännande av israelisk suveränitet över Golanhöjderna.

Han tror att endast ett fåtal länder skulle kunna tänka sig att följa efter, åtminstone på kort sikt, och definitivt inget land i Mellanöstern.

- De här frågorna, som Jerusalem, bosättningarna och Golanhöjderna, är frågor som det tidigare närmast rått total konsensus kring i det internationella samfundet. Inget annat land har erkänt att Golanhöjderna ska tillhöra Israel, säger Persson till TT.

- Det vi ser nu är att det så smått börjar ruckas på de här tidigare konsensusfrågorna.

Fördömt rysk annektering

USA har kraftigt fördömt den ryska annekteringen av den ukrainska Krimhalvön 2014 och svarat med sanktioner mot Ryssland

TT: Skulle Ryssland kunna använda sig av USA:s utspel vad gäller Krim?

- Ja, alla gånger. Det är ju en liknande folkrättsvidrig handling. Och det finns paralleller, säger Persson som även betonar att det är svårt att göra en direkt jämförelse med Krimhalvön och Golanhöjderna.

Persson tror inte att utspelet om Golanhöjderna kommer att påverka konflikten mellan de palestinska territorierna och Israel, men att det kan komma att väcka reaktioner, framför allt i länder allierade med den syriska regimen.

- Jag kan inte tänka mig att detta är någonting som Syrien kommer att ge upp på något sätt, säger han.

Trump har tidigare rört upp känslor i regionen genom att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad samt flytta USA:s ambassad till staden från Tel Aviv.