Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förhoppningen är stor om att samtalen mellan Nord- och Sydkorea kommer att falla väl ut. På bilden: en man passerar en bild där Koreahalvön avbildats på ett handslag. Arkivbild.

Koreaexpert: Inget lämnas åt slumpen

Ett 2 018 millimeter brett bord, möbler i valnöt som inte böjs över tid och ska symbolisera att relationerna står stadigt, och ett barrträd som planteras längs stilleståndslinjen.

Samtalen mellan Sydkoreas Moon Jae-In och Nordkoreas Kim Jong-Un på fredagen kommer att hållas vid ett ovalt bord som är 2 018 millimeter brett – för att symbolisera året som det historiska mötet hålls.

Mötet äger också rum i gränsstaden Panmunjom i den demilitariserade zonen. Att parterna står på samma nivå är av stor vikt och går långt tillbaka kulturellt, säger Gabriel Jonsson, docent vid institutionen för asiatiska studier vid Stockholms universitet.

- En sak som betyder mycket är hierarki, att några ska känna sig jämbördiga är betydelsefullt, säger han.

Planterar träd ihop

Kim Jong-Uns delegation består av nio medarbetare, medan Sydkoreas utgörs av sju medarbetare.

- Jag kan säga av jobberfarenheter, att om vi på institutionen blir bjudna på middag på sydkoreanska ambassaden då spelar det roll var avdelningschefen sitter i förhållande till andra. Så det är säkert så att delegationernas placering gentemot varandra avgörs av deras position.

De båda ledarna planterar sedan ett barrträd längs stilleståndslinjen, där jord hämtas från det nordkoreanska bärget Paektu och det sydkoreanska berget Halla. Ledarna vattnar med vatten från Taedongfloden och Hanfloden som rinner genom respektive land. Trädet som planteras såddes 1953 – samma år som länderna skrev under ett stilleståndsavtal, rapporterar The Independent.

- Det symboliserar önskemålet om ett enande, säger Gabriel Jonsson, men tillägger:

- Det måste ledare för Nord- och Sydkorea säga, men i praktiken har de fört en politik som flyttat dem längre ifrån varandra.

"Tror jag utan vidare"

Alla möbler på mötet har gjorts i valnötsträ, som inte böjs lättvindigt över tid, för att symbolisera att relationerna kommer stå stadigt, skriver Huffington-Post.

- Jag tror inte någonting lämnas åt slumpen, säger Gabriel Jonsson.

- Man värdesätter sättet man tar emot deltagare på. Att ta emot personer som har en hög position, då ska man göra någonting för dessa som står i paritet med deras position.

Han berättar att personal från institutionen på Stockholms universitet blev utbjudna till Grand Hotel när en ny ambassadör för Sydkorea tillträdde.

- Man skulle gott ha kunna ha ätit på vilket annat hotell som helst i Stockholm, men de vet att det har en fin status.

TT: Tror du att Kim Jong-Un uppskattar de här förberedelserna?

- Det tror jag utan vidare, säger Gabriel Jonsson.