Kräver bevis för självmord i Irans fängelser

En våg av påstådda självmord i iranska fängelser har fått familjer och rättighetsgrupper att kräva oberoende utredningar. Landets rättsväsende är slutet och med tanke på hur det fungerar finns anledning att ifrågasätta händelseförloppet, enligt en expert.

ANNONS
|

Den iransk-kanadensiske professorn Kavous Seyed Emami grundade en av Irans mest tongivande icke-statliga organisationer med fokus på miljön. Nu är han död.

I fredags fick familjen ett samtal om att professorn tagit livet av sig i det ökända Evinfängelset i Teheran, omkring två veckor efter det att han gripits anklagad för spionage. Minst sju andra från samma organisation sitter fortfarande fängslade.

Myndigheterna hävdar att familjen har fått se en film från cellen och accepterat förklaringen om 63-åringens självmord. Men det tillbakavisas av deras advokat som säger till den reformsinnade tidningen Shargh att familjen har krävt en obduktion. Sonen skriver på Instagram att det är "absolut nödvändigt" att följa utvecklingen genom hans sociala medier, eftersom "det inte finns några andra tillförlitliga källor".

ANNONS

Flera "självmord"

Kavous Seyed Emamis död är den tredje som myndigheterna förklarar som ett självmord i fängelse sedan de landsomfattande protesterna i december förra året. Uppgifterna har blivit kraftigt ifrågasatta och såväl iranska parlamentsledamöter som aktivister och människorättsgrupper har krävt oberoende utredningar.

"Det ökande antalet dödsfall i förvar och myndigheternas vägran att tillåta oberoende och transparenta utredningar är djupt oroväckande illustrationer av det fullkomliga föraktet för mänskligt liv och ansvar i det iranska straffrättsliga systemet", skriver Amnesty Internationals biträdande Mellanösternchef Magdalena Mughrabi.

Det slutna rättsväsendet gör det svårt för utomstående att bedöma vad det är som faktiskt har hänt, enligt Irankännaren Said Mahmoudi.

- Med tanke på hur rättsväsendet fungerar finns anledning att ifrågasätta att allt har gått rätt till. Men det finns ingen insyn och det är upp till rättsväsendet själv att lägga fram bevisbördan, säger Mahmoudi, som är professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, till TT.

Den iranska säkerhetstjänsten kan agera fritt, utan att riskera att ställas till svar, enligt Mahmoudi som beskriver rättsväsendet som det mest korrumperade maktorganet i landet.

ANNONS

- Tyvärr. Det är nästan helt odugligt vad gäller att tillämpa lagen och skapa trygghet i samhället. Inga av de grunder som en rättstat bygger på finns där och det ger ett starkt intryck av godtycklighet.

"Värdelöst rättsväsende"

Ett fall där det råder oklarhet kring de exakta anklagelserna rör KI-forskaren Ahmadreza Djalali, som är iransk medborgare med permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han har dömts till döden, också anklagad för spioneri.

- Advokaten har inte rätt till handlingarna i målet, ingen möjlighet att träffa sin klient eller vara med under förhandlingarna. Man undrar vad en advokat har för funktion i dagens Iran? säger Mahmoudi.

- Det är klart att resultatet blir ett helt värdelöst rättväsende i min mening.

ANNONS
TT

Fakta: Fler miljöaktivister gripna

Iransk-kanadensiske Kavous Seyed-Emam grundade Persian Wildlife Heritage Foundation, en icke-statlig organisation som syftar till att skydda Irans hotade djur. Han var professor i sociologi vid Imam Sadegh University och hade utbildat sig i USA.

Den 24 januari greps Kavous Seyed-Emam anklagad för spionage – en anklagelse som under årens lopp har drabbat ett flertal iranier med dubbelt medborgarskap. Säkerhetstjänsten har gripit flera personer som har "samlat sekretessbelagd information vid strategiska områden... under täckmanteln av vetenskapliga miljöprojekt" enligt åklagare Abbas Jafari-Dolatabadi. Minst sju andra från miljöorganisationen sitter frihetsberövade.

Kavous Seyed-Emam är den andre kanadensiske medborgaren som dör i Irans fängelser. 2003 dog 54-årige Zahra Kazemi, som greps efter att ha fotograferat utanför Evinfängelset. Den dåvarande vicepresidenten Mohammad Ali Abtahi uppgav att hon dog av "hjärnblödning, orsakad av ett slag".

Källa: Reuters

ANNONS