Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Räddningsarbetare vid en utrymd skyskrapa i huvudstaden Caracas, som ligger tiotals mil från skalvets epicentrum.

Kraftigt skalv i Venezuela

Ett kraftigt jordskalv med magnituden 7,3 har drabbat Venezuelas norra kust i ett område med många fattiga fiskesamhällen. Det finns inledningsvis inga uppgifter om att människor skadats.

Skalvet hade sitt centrum 3,8 mil sydväst om staden Carúpano, enligt USA:s geologiska institut USGS.

Flera byggnader i huvudstaden Caracas, som ligger tiotals mil väster om skalvets centrum, har evakuerats och skalvet rapporteras ha känts så långt bort som Colombias huvudstad Bogotá och strömmen bröts i delar av Trinidad och Tobago.

Skalvet är ett av landets kraftigaste någonsin och kom vid klockan 17.30 lokal tid.

- Jag låg i sängen för att titta på nyheterna på tv och min säng började röra sig som att den var gjord av vatten, säger läkaren Elia Sanches i Comaná, huvudstad i delstaten Sucre som ligger närmast skalvets centrum.

- Vi blev tvungna att gå ner nio våningar, det kändes som att det aldrig skulle ta slut.

Ett skalv med den aktuella magnituden kan orsaka stor skada, men skalvets centrum var på drygt 12 mils djup, vilket kan ha dämpat skakandet.

- Ett skalv av magnituden 7,3 orsakar skada, framför allt som byggnader är svaga i det här området. Marken kan absorbera en del av energin, men ett skalv med magnituden 7,3 producerar mycket energi, säger Jessica Turner, geofysiker vid USGS.

Inledningsvis varnade Pacific Tsunami Warning Center för att skalvet kunde orsaka mindre tsunamivågor längs kusten, en varning som sedan togs bort.