Antalet konstaterade fall av covid-19 ökar i Storbritannien. Arkivbild från London.
Antalet konstaterade fall av covid-19 ökar i Storbritannien. Arkivbild från London. Bild: Frank Augstein/AP/TT

Krav på nya brittiska restriktioner

Forskare sätter press på den brittiska regeringen och kräver återinförda restriktioner mot covid-19, eftersom sjuktalen fortsätter stiga i landet.

ANNONS

Under måndagen rapporterades 49 146 nya coronafall i Storbritannien, vilket är den högsta siffran sedan i mitten av juli. Uppgången gör att flera forskare nu manar till nya restriktioner.

Regeringen hävde många pandemirestriktioner i juli, då användandet av munskydd blev frivilligt och den sociala distanseringen slopades.

Det fanns farhågor om en skarp uppgång i antalet fall direkt efter att restriktionerna togs bort. Så blev det inte, men antalet fall låg kvar på en hög nivå och har nyligen börjat öka igen. Det gäller även sjukhusinläggningar och dödsfall.

Antalet döda den senaste tiden är dock betydligt lägre än förra gången antalet smittade var lika hög, då en stor del av befolkningen inte var vaccinerad.

ANNONS

Enligt kritiker går det alldeles för långsamt med en tredje vaccindos i landet. Eftersom vaccinationerna kom i gång snabbt har miljoner människor nu varit vaccinerade i mer än ett halvår, vilket kan innebära att immuniteten avtagit, anser vissa experter.

I september sade premiärminister Boris Johnson att landet kanske kommer att behöva ta till en "plan B", och återinföra restriktioner om fallen fortsatte öka. För tillfället säger sig regeringen dock inte ha planer på detta.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS