Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En ebolapatient placeras i en nyligen utvecklad särskild typ av isolerad intensivvårdskammare, Cube, i regionen Beni i Kongo-Kinshasa.

Krig kan driva på ebolaspridning

Vårdpersonal försöker nu stoppa det senaste utbrottet av ebola i Kongo-Kinshasa. I vägen står en väpnad konflikt med 100 milisgrupper – något som drastiskt kan öka spridningen. Ett läkemedel på experimentstadiet väcker samtidigt hopp.

Den 38-åriga lantbrukaren och fembarnsfadern Pascal Lukula personifierar läget just nu i Mangina i provinsen Nord-Kivu i nordöstra Kongo.

Han har fastnat i småstaden, ebolautbrottets epicentrum, på grund av den ugandiska islamistmilisen ADF:s framfart.

- Vi är fångade mellan hammaren och städet. ADF är på den ena sidan och ebola på den andra, säger Lukula till nyhetsbyrån AFP:s utsända.

Utbrottet, som noterades den 1 augusti, hade på fredagen krävt minst 44 dödsoffer bland 78 förmodade och bekräftade insjuknade i den livsfarliga blödarfebern. Men Världshälsoorganisationen (WHO) medger att man inte vet om det är alla fall.

Oroad WHO-chef

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus var oroad när han i veckan kallade till pressträff i Genève efter ett besök i Kongo.

- Det som gör det här till ett farligare utbrott än tidigare är att det finns en aktiv väpnad konflikt i området, sade WHO-chefen.

- Förhållandena kan verkligen driva på att sjukdomen sprids fritt, fortsatte han.

Om utbrottet ska stoppas måste smittade personer hittas, isoleras och behandlas, vaccin och andra läkemedel ges, påpekar expertis. Det är minst sagt svårt i en miljö med ett hundratal milisgrupper. Förhandlingar pågår med miliserna om tillträde för vårdpersonal till drabbade områden.

11 000 döda

Det var just i Kongo-Kinshasa, eller Zaire som det hette då, som ebola upptäcktes 1976. De flesta utbrott sedan dess har varit begränsade, med epidemin i Västafrika härom året som tydligt undantag. Över 11 000 människor dog då i framför allt Guinea, Liberia och Sierra Leone 2013–2016.

Medan ett utbrott tidigare i somras kunde isoleras i Kongo-provinsen Equateur (33 människor dog), sprider sig sjukdomen nu i den mer tätbefolkade provinsen Nord-Kivu, på gränsen mot Uganda och Rwanda. Och även om WHO i dagsläget inte fruktar internationell spridning höjer FN-organet ett varningens finger för en regional eller nationell epidemi.

Oprövad medicin

Läkare utan gränser varnar i sin tur för att ebolautbrottet sker i ett malariaplågat område.

- Om människor inte vågar söka sig till vårdinrättningar på grund av fruktan för ebola finns risken att fler dör i malaria, säger Tomas Jensen, expert på tropiska sjukdomar hos Läkare utan gränser, till den brittiska tidningen The Telegraph.

Samtidigt utprovas en ny experimentell ebolamedicin med namnet mAb114. En handfull patienter har hittills fått det enligt WHO. Det har aldrig testats på människor, men varit 100 procent effektivt på apor, rapporterar The Telegraph.

1 500 människor – vårdpersonal och personer som varit i kontakt med smittade – har enligt WHO också hittills vaccinerats.