Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Många människor hade samlats på kajen i Molde för att hälsa kryssningspassagerarna välkomna efter ett strapatsfyllt dygn.

Kryssningspassagerare i hamn efter sjödrama

Kryssningsfartyget som råkade i sjönöd vid Norges kust har lagt till i hamnen i Molde och de återstående passagerarna har fått fast mark under fötterna efter ett dramatiskt dygn. Fartyget var mycket nära att gå på grund.

- Vi befann oss i restaurangen när det kom en riktigt stor våg och krossade en dörr och översvämmade hela restaurangen. Allt jag såg var ben, armar, vatten och bord. Det var som Titanic, säger Carolyn Savikas från USA till VG.

Viking Sky hamnade i sjönöd sedan alla motorerna stannat på lördagseftermiddagen. Vågorna var upp till 15 meter höga, och en långdragen räddningsaktion inleddes.

Under hela natten evakuerades personer i helikoptrar som flög i skytteltrafik. Totalt togs 479 av de 1 373 personerna ombord i land med helikopter, enligt nyhetsbyrån NTB.

Tre av fyra motorer på fartyget kunde sedan startas under söndagsmorgonen, och Viking Sky kunde för egen maskin men med följebåtar ta sig till hamnen i Molde.

"Surrealistiskt"

På videoklipp som sprids på Twitter syns hur bord och stolar far fram över golvet på det vilt krängande kryssningsfartyget, och hur vatten flödar runt passagerare inne i fartyget.

Enligt amerikanen Rodney Horgen, en av de evakuerade, var dramat skrämmande.

- Det bästa ordet att beskriva det är surrealistiskt. Vi satt i restaurangen när skeppet började kränga kraftigt från sida till sida. Människor föll och bordsskivor gled på golvet, säger han till NRK.

Han beskriver hur en flera meter hög våg slog in i den lokal där passagerare samlats i väntan på evakuering. Vattnet drog med sig 20-30 personer inne i båten.

- Min fru satt rakt framför mig och plötsligt var hon borta. Då tänkte jag: Detta är slutet, berättar han.

Nära grundstötning

Under lördagen, när det fortfarande var storm och inga av Viking Skys motorer fungerade, ska fartyget ha varit 100 meter från att gå på grund, uppger lotsar i Møre och Trøndelag. Besättningen kämpade i mer än en halvtimme med att förankra fartyget.

- De var väldigt nära grundstötning. Det var nog ingen rolig upplevelse att vara ombord på fartyget då, säger Emil Heggelund, driftsansvarlig för lotsarna, till Bergens Tidende.

På räddningscentralen vill man inte kommentera hur nära det var att fartyget gick på grund.

- Fartyget var två kilometer från land när besättningen lyckades få fast ankarna, men området är känt för att vara fullt med skär och grund, säger Einar Knutsen, vid räddningscentralen HRS, till TT.

Den norska haverikommissionen ska granska olyckan, uppger myndigheten för NTB.

Tvingades vända

Ett lastfartyg med nio man i besättningen fick under lördagskvällen motorstopp och slagsida, i samma område sedan en brottsjö slagit in över aktern. För att kunna evakueras uppmanades besättningen att hoppa i havet för att kunna plockas upp av räddningshelikopter. Samtliga räddades ur vattnet och ingen är skadad.

Rederiet Viking Ocean Cruises meddelar att de ställer in sin nästa kryssning, som skulle ha inletts den 27 mars.