Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kubas president Miguel Díaz-Canel vid ett FN-möte i Havanna tidigare i år. Arkivbild.

Kubas president premiärbesöker USA

Kubas nye president Miguel Díaz-Canel anlände till New York och FN:s högkvarter på söndagen. Det är den kubanske ledarens första besök i USA.

Enligt den statliga kubanska webbplatsen Cubadebate ska Díaz-Canel i FN:s generalförsamling uppmana USA att slopa sitt handelsembargo mot Kuba.

I ett uttalande från det kubanska utrikesdepartementet kallar han embargot för en "politik som har misslyckats och som kommer att fortsätta att misslyckas".

En icke bindande FN-resolution uppmanar USA att slopa handelsembargot så fort som möjligt. Men endast USA:s kongress kan häva hela embargot, som infördes för mer än 50 år sedan.

Spänningen mellan de gamla antagonisterna har ökat sedan Donald Trump tillträdde som president i USA, efter det att diplomatiska förbindelser återupptagits av hans företrädare Barack Obama. Trump anklagar bland annat Kuba för att ha legat bakom mystiska hälsoproblem hos flera amerikanska diplomater i Havanna.

Miguel Díaz-Canel var länge vicepresident under Raúl Castro innan han tog över presidentskapet i april i år. Han gjorde sin första utlandsresa som president till Kubas främsta allierade, Venezuela, i maj.