Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saudiarabiens kung Salman vid ett möte i Tunisien i mars.

Kung Salman: Vi måste stå enade mot Iran

Saudiarabiens kung Salman uppmanar arabstaterna att gemensamt stå upp mot Irans "kriminella" agerande.

- Den iranska regimens inblandning i våra inhemska angelägenheter, utvecklandet av kärnvapen och nya robotprogram, och deras hot mot fri internationell sjöfart, är ett hot mot den globala oljetillgången, sade kung Salman inför ledare från samarbetsorganisationen GCC som samlats till ett krismöte i Mecka.

Kung Salman kallade till mötet inom GCC, och även ett inom Arabförbundet, med anledning av de angrepp han anser att Iran utför mot Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Tidigare i maj har fyra fartyg, varav två var saudiska oljetankrar, saboterats vid Hormuzsundet. Såväl Saudiarabien som USA har pekat ut Iran som ansvarigt för attacken, men landet beskriver anklagelserna som skrattretande.

Saudierna pekar också på ökningen av de robot- och drönarattacker de iranskstödda Huthirebellerna i Jemen utfört mot Saudiarabien på senare tid, som en upptrappning från Iran

- Irans kriminella aktioner gör att vi måste stå enade för att bevara säkerheten i våra länder, sade kung Salman.

- Vi är fast beslutna att bevara stabiliteten och säkerheten i regionen.

USA:s president Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare, John Bolton, upprepade på torsdagen anklagelserna, och påstod sig ha bevis mot Iran. USA:s Iransändebud Brian Hook varnade samtidigt för att USA kommer att svara militärt på alla former av angrepp från landet.