Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Syrisk rebeller allierade med Turkiet på väg mot striderna i Afrfin.

Kurder: Damaskus ska hjälpa till mot Turkiet

Enligt den kurdiskledda administrationen i norra Syrien har en uppgörelse nåtts med Damaskus om att släppa in regeringsstyrkor i Afrin-området i nordöstra Syrien. Syftet är att försöka slå tillbaka den pågående turkiska offensiven mot området.

Turkiet och allierade syriska rebeller påbörjade en mark- och luftoffensiv mot Afrin den 20 januari. Den riktar sig mot den kurdiska YPG-milisen, som enligt Ankara är samma sak som den terrorstämplade PKK-gerillan. Damaskus har i sin tur krävt att dess territorium och suveränitet respekteras och att Turkiet avbryter operationen.

Kurderna rapporteras ha drabbats av tunga förluster, och nu säger Badran Jia Kurd, rådgivare i den kurdiskledda administrationen i norra Syrien, att en uppgörelse nåtts om att släppa in regeringsstyrkor i Afrin-området.

Politiska förhandlingar

Badran Jia Kurd uppger att syriska arméförband kan ha ryckt in och grupperat i området inom ett par dagar. Han är noga med att understryka att avtalet endast är militärt.

- När det gäller de politiska och administrativa frågorna i regionen kommer de att överenskommas med Damaskus i senare skeden genom direkta förhandlingar och diskussioner, säger han.

Större delen av striderna har koncentrerats till det bergiga gränsområdet mellan Turkiet och Syrien. Insatsen har fått namnet "operation olivkvist".

Inget stöd i Afrin

Afrin är en av tre kantoner i ett område i nordöstra Syrien som står under halvautonomt kurdiskt styre sedan 2013.

Offensiven har visat hur komplicerad konflikten i Syrien är, och vilka skiftande allianser som uppstår. YPG har samarbetat nära med USA i kampen mot terrorgruppen IS i Syrien, men under Natolandet Turkiets angrepp har YPG inte fått något amerikanskt stöd i Afrin.

Kurderna och regimen i Damaskus har i det stora hela undvikit direkta konflikter men relationen är känslig. Emellanåt har strider blossat upp och YPG och president Bashar al-Assad har olika åsikter om Syriens framtid.