Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

YPG-styrkor vid en befästning väster om staden Kobane, i norra Syrien. Bild från 18 december.

Kurder i kläm när USA vänder hem

När USA kliver ifrån konflikten i Syrien överger man en stor del auktoritet i området – och sina tidigare allierade, framhåller Syrienkännaren Aron Lund. Frågan är om och hur Donald Trumps beslut faktiskt implementeras.

- För Trump så har den amerikanska närvaron hela tiden handlat om att krossa IS. Sedan har USA:s Syrienpolitik gått igenom alla möjliga konstiga kringelkrokar under Trumps tid vid makten, säger Lund, som är knuten till Utrikespolitiska institutet, till TT.

För att besegra terrorrörelsen har USA gett stöd till syriska rebellstyrkor, bland annat den kurdiska YPG-milisen. YPG är å sin sida en måltavla för USA:s Natokollega Turkiet, som stämplar den som en terrorgrupp.

Flygunderstöd i fokus

- Å ena sidan överger USA en del inflytande i Syrien genom att lämna. Man överger också en del allierade i Syrien, kurdiska framför allt, men även arabiska. Det är inte nödvändigtvis något som stärker USA:s diplomatiska aktier i framtiden. Å andra sidan slipper man ju böka runt i Syrien, vilket har krävt mycket resurser och uppmärksamhet, säger Aron Lund.

Han väntar sig ett stort motstånd, både från USA:s allierade och från Trumps meningsmotståndare på hemmaplan.

- Dessutom tror jag att man ska fundera över vad "trupperna" innebär. Innebär det att kurderna fortsättningsvis får flygunderstöd så kanske det inte gör så stor skillnad. Turkiet eller Ryssland har inte vågat riskera att angripa amerikanska trupper, men stridsflyget är en stor del av vad det handlar om, säger Lund.

"Har fyllt i luckor"

Donald Trump var redan innan sin tid i Vita huset en stor kritiker av USA:s krigföring på olika håll i världen. Som president har han uttalat sig om många saker som sedan har blivit något helt annat när det omsatts i praktiken, påpekar Aron Lund.

Starka röster har då höjts inom utrikesdepartementet för att USA ska stanna kvar i Syrien, främst för att hindra iranskt inflytande i regionen.

- De har noterat att Trump har lämnat själva politiken blank. Han bryr sig inte och vill egentligen bara krossa IS, förklara seger och dra. Då har de själva fyllt i luckorna med sina ambitioner, säger han.

- Vi får vänta på implementeringen av det här beslutet, för det kan rullas åt olika håll. Liknande order har fått vitt skilda betydelser och vi ska inte utesluta att det händer igen.

Väntar kurdisk reaktion

Ett plötsligt och totalt tillbakadragande, där kurderna överges, skulle skapa ett maktvakuum i nordöstra Syrien där den syriska regimen och Turkiet lär gå hårt fram, framhåller Lund. Han ser inte heller att det ligger i Rysslands intresse att USA drar sig ur konflikten för snabbt.

- Kurderna kommer också att reagera på det här. Ibland är det svansen som viftar på hunden i sådana här situationer. Om de meddelar "Varför ska vi slåss mot IS, när det är Turkiet som är det stora hotet mot oss?". De kanske släpper IS-fångar, som de har massvis av. De har lite egna kort att spela, säger Aron Lund.