Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiska styrkor vid gränsen mellan den kurdiskkontrollerade enklaven Afrin, och den turkiskkontrollerade staden Azaz i slutet av januari.

Kurderna motsäger Erdogan om Afrins fall

Turkiska styrkor har satt den kurdiskkontrollerade staden Afrin i nodvästra Syrien under belägring, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tv-sänt tal. Han förutspår också att staden faller inom kort – men kurderna förnekar att fienden ens är i närheten.

- Nu är centrala Afrin omringat och vårt intåg är nära förestående, säger Erdogan.

Uttalandet kommer en dag efter att turkisk militär med allierade miliser rapporterades ha intagit Jandairis, en annan av städerna i Afrin-regionen.

Den turkiska offensiven, som inleddes den 20 januari, syftar till att driva bort den kurdiska YPG-milisen från regionen. YPG har varit en viktig samarbetspartner för USA i kampen mot IS i Syrien, men Turkiet betraktar den som en terrorgrupp och har gått till angrepp.

Bortom Eufrat

Nästa på tur är enligt Erdogan staden Manbij och andra områden längre österut i regionen och bortom floden Eufrat.

- Vi är i Afrin i dag, vi kommer att vara i Manbij i morgon. Nästa dag kommer vi att säkerställa att området öster om Eufrat kommer att rensas från terrorister upp till den irakiska gränsen.

Tidigare hot om att fortsätta mot Manbij har orsakat komplikationer med Turkiets Nato-allierade USA, som har trupper i området.

Kurderna nekar

Men Erdogans uttalanden om framryckningen i Afrin förnekas helt av Nouri Mahmoud, talesperson för YPG. De turkiska styrkorna är 10–15 kilometer från staden Afrin, säger han.

- I dag var det också strider omkring Bulbul, som de utropade som erövrad för 30 dagar sedan.

På torsdagen sade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu att offensiven i Afrin-regionen ska vara slutförd i maj. Därefter ska de turkiska styrkorna i en gemensam insats med irakiska regeringsstyrkor sätta in en ny stöt mot kurdiska miliser i norra Syrien.