Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Salih Muslim, ledare för PYD, på en presskonferens i Stockholm i november 2016 då han varnade för ökad turkisk inblandning i striderna mot terrorgruppen IS.

Kurdledare begärs utlämnad till Turkiet

Turkiet begär att kurdledaren Salih Muslim lämnas ut. Han greps i helgen i den tjeckiska huvudstaden Prag på Ankaras begäran. Nästa vecka skulle han besöka Sverige, enligt Palmecentret.

- Vi kräver att han frisläpps, säger Anna Sundström, generalsekreterare på Palmecentret.

- Jag blir upprörd av informationen att han gripits vilket vi ser som ett brott mot det internationella polissamarbetet. Interpol har missbrukats av Turkiet igen, säger hon.

Hon jämför med fallet då den svensk-turkiske författaren och journalisten Hamza Yalcin greps i Spanien sedan Turkiet utfärdat en arresteringsorder mot honom.

"Successivt maktmissbruk"

Muslim leder det syriskkurdiska partiet PYD. Dess väpnade gren YPG strider mot Turkiet i norra Syrien.

Redan kort efter gripandet klargjorde den turkiska regeringen att den ville att Salih Muslim skulle lämnas ut. På måndagen kom beskedet att Muslim ska framträda inför en tjeckisk domstol samma dag.

- Det är allvarligt mot bakgrunden av att vi ser ett successivt maktmissbruk från Turkiets sida och att det auktoritära styret blir mer flagrant, inte minst kopplat till Turkiets agerande i norra Syrien, säger Anna Sundström.

Efter bombattack

Salih Muslim efterlystes i Turkiet efter en bombattack i Ankara i februari 2016 då 29 människor miste livet. Den turkiska regeringen hävdar att PKK låg bakom dådet.

Ankara betraktar både PYD och YPG som den kurdiska PKK-gerillans förlängda arm, och anser därför att de är terroristorganisationer. PYD och YPG hävdar att de är fristående från PKK.

Anna Sundström på Palmecentret säger att Salih Muslim skulle besöka Sverige om en vecka. Nu måste svenska UD fördöma gripandet.

- Vi kräver att han frisläpps och att EU agerar mot Turkiets maktmissbruk, säger hon.