Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vicepresident Mike Pence vid ceremonin på Hawaii.

Kvarlevor från Koreakriget framme i USA

Sextiofem år efter Koreakrigets slut har 55 kistor med vad som antas vara kvarlevor av stupade amerikanska soldater återförts till USA.

Vicepresidenten Mike Pence deltog på onsdagen i en ceremoni på Hawaii tillsammans med anhöriga när kvarlevorna anlände till amerikansk mark.

- Vissa har kallat Koreakriget för det glömda kriget. Men i dag visar vi att dessa hjältar aldrig glömdes. I dag kommer våra pojkar hem, sade en tydligt rörd Pence.

Det kan ta forskare och historiker år att identifiera kvarlevorna. John Byrd, forskningschef vid ansvarig myndighet, säger att preliminära resultat tyder på att kvarlevorna sannolikt kommer fån amerikanska soldater.

- De överensstämmer med kvarlevor som vi har återfått från Nordkorea tidigare, säger Byrd.

Kvarlevorna har testats i Sydkorea innan de skickades vidare till Hawaii där ytterligare rättsmedicinsk analys ska göras.

Återförandet var en av de överenskommelser som nåddes under toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i juni.

Det sammanfaller med 65-årsdagen av det eldupphör som fick slut på striderna i Koreakriget 1953. Mer än 7 700 soldater som stred i Koreakriget saknas fortfarande. Runt 5 300 av dem försvann i nuvarande Nordkorea.