Vietnamesiskan Doan Thi Huong efter domen.
Vietnamesiskan Doan Thi Huong efter domen.

Kvinna bakom giftattack frias från mord

Vietnamesiskan Doan Thi Huong som misstänktes för att ha medverkat i mordet på Kim Jong-Nam, halvbror till den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un, frias för mord – men döms till tre år och fyra månaders fängelse för giftattacken.

ANNONS
|

- Jag är nöjd. Det är en rättvis dom, sade Doan Thi Huong efter beskedet.

Hon och indonesiskan Siti Aisyah åtalades misstänkta för att tillsammans ha förgiftat Kim Jong-Nam i februari 2017. Båda kvinnorna har förnekat brott och hävdat att de lurats av nordkoreanska spioner att utföra attacken. De uppgav att de trodde det var ett skämt för ett tv-program.

ANNONS

Siti Aisyah friades förra månaden. Det gjorde däremot inte Doan Thi Huong som nu alltså erkänt sig skyldig till domstolens ändring av brottet – från mord till att ha "orsakat skada".

Att dömas för mord i Malaysia innebär ett obligatoriskt dödsstraff genom hängning. I stället kommer Doan Thi Huongs fängelsestraff att reduceras enligt praxis och hon kommer snart att släppas fri, uppger hennes advokater.

- Hon kommer att få åka hem första veckan i maj, sade en advokat efter domen.

TT-AFP

Bakgrund: Mordet på Kim Jong-Nam

Kim Jong-Nam är halvbror till den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un.

Han sågs som kommuniststaten Nordkoreas framtida ledare, innan han föll i onåd på grund av ett besök i Japan och sedan början av 2000-talet levde han större delen av sitt liv i exil. Enligt Sydkorea ska det ha funnits en stående order om att mörda honom efter att han offentligt kritiserat sin halvbror Kim Jong-Un.

Malaysisk polis misstänkte tidigt Nordkoreas inblandning i mordet. Övervakningsbilder från flygplatsen strax före mordet visar hur Siti Aisyah och Doan Thi Huong träffar fyra män, som sedan lämnade landet. De är nu efterlysta av Interpol.

Både Sydkorea och USA hävdade att mordet var en politisk komplott, orkestrerad på högsta ort i Nordkorea. Länderna ägnade sig åt en smutskastningskampanj enligt Nordkorea.

Fallet skapade en smärre diplomatisk kris mellan Malaysia och Nordkorea, som båda skickade hem varandras respektive diplomater. Flera malaysiska medborgare hindrades under en tid från att lämna Nordkorea.

ANNONS