En kanadensisk fertilitetsläkare ska under flera år ha befruktat patienter med sin egen sperma. Bilden är en arkivbild.
En kanadensisk fertilitetsläkare ska under flera år ha befruktat patienter med sin egen sperma. Bilden är en arkivbild. Bild: Kallestad

Läkare befruktade kvinnor – med sin egen sperma

Över 200 personer kan få dela på motsvarande 92 miljoner kronor efter att en kanadensisk fertilitetsläkare under flera år befruktat patienter – med sin egen sperma.

ANNONS

Den nu 80-årige Norman Barwin var länge en hyllad fertilitetsläkare i Kanada. Han har bland annat belönats med en medalj av landets regering för framstående insatser inom kvinnors reproduktiva hälsa.

Men efter att det framkommit att flera tidigare patienter blivit inseminerade med läkarens egen sperma har han nu fått sin läkarlegitimation indragen och gått med på att betala en förlikning på motsvarande 92 miljoner kronor, enligt BBC.

Biologisk pappa i åtminstone 17 fall

Situationen uppdagades efter att ett kanadensiskt par som blivit gravida med Norman Barwins hjälp upptäckt att dottern inte var lik någon av föräldrarna. Hon utvecklade även en sjukdom som ingen av föräldrarna hade något anlag för i släkten.

ANNONS

Paret började misstänka att Norman Barwin kunde vara dotterns biologiska pappa och bad därför läkaren om ett DNA-prov, men när Norman Barwin vägrade gick paret i stället till andra tidigare patienter för att jämföra dotterns DNA med deras barns.

När dottern fyllde 25 år bekräftades parets misstankar, och efter att läkaren gått med på att genomföra DNA-tester visade det sig att han befruktat åtminstone 17 patienter med sin egen sperma. Dessutom uppkom 83 fall där patienter blivit inseminerade med sperma från en anonym donator i stället för från den manlige partnern.

Förlikning på över 90 miljoner kronor

År 2016 väcktes en grupptalan mot Norman Barwin som omfattar totalt 226 personer, bestående av tidigare patienter och deras barn, som nu gått med på en förlikning.

Enligt förslaget ska Norman Barwin betala 13,4 miljoner kanadensiska dollar, motsvarande 92 miljoner svenska kronor, till de berörda personerna. Därutöver ska han även betala 75 000 kanadensiska dollar till upprättandet av en databas för barn till mammor som befruktats på läkarens kliniker med syftet att att underlätta för dem att hitta sina biologiska föräldrar och syskon.

Norman Barwin har inte arbetat som fertilitetsläkare sedan 2014 då han initialt stängdes av för att ha inseminerat fyra kvinnor med fel persons sperma, och 2019 förlorade han även sin läkarlicens till följd av den grupptalan som väckts mot honom.

ANNONS

Trots förlikningen förnekar läkaren alla anklagelser, och innan pengarna betalas ut måste förlikningen i november godkännas av en domstol.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS