Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Mark Rutte lättar på Nederländernas coronarestriktioner. Arkivbild.
Mark Rutte lättar på Nederländernas coronarestriktioner. Arkivbild. Bild: Olivier Hoslet/AP/TT

Lättade restriktioner i Nederländerna nästa vecka

Nederländerna kommer att lätta på coronarestriktionerna från nästa vecka efter hårda protester från näringslivet. Icke-nödvändiga butiker kan öppna – dock endast med tidsbokning.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte och hälsominister Hugo de Jonge höll på tisdagskvällen en presskonferens där de presenterade en tidsplan för en återöppning av det nederländska samhället.

Beslutet följer en rad protester emot bland annat det utegångsförbud som gällt nattetid i hela landet sedan den 23 januari. Det förbudet förlängs till 15 mars – ett beslut som dock kan revideras, beroende på smittspridningen.

– Vi kommer inte märka ut ett datum i kalendern och säga att "då är krisen över", sade Hugo de Jonge enligt tidningen NRC Handelsblad.

Men nederländare kan glädjas åt att högstadier och gymnasieskolor åter får öppna från 1 mars. Och från den 3 mars kommer icke-nödvändiga butiker få öppna – men endast för kunder som bokat tid. Även "kontaktverksamheter" som frisörer får öppna dörrarna då.

Mark Rutte är under hård press att blidka medborgare och företag som lidit under coronapandemin. Han riskerar dessutom att förlora jobbet i det parlamentsval som hålls i Nederländerna 17 mars.

Vid presskonferensen sade Rutte att landet inte får skjuta sig i foten genom att vara alltför försiktigt under detta skede i pandemin:

– Min regering kommer ta fler risker med coronaviruset, konstaterade Rutte med hänvisning till de lättade restriktionerna, enligt tidningen Algemeen Dagblad, och fortsatte:

– Och om alla håller sig till reglerna så kommer vi att kunna ta fler risker.

I Nederländerna har cirka 15 500 människor mist livet efter att de smittas med coronaviruset, enligt Johns Hopkins-universitetet i USA. Drygt en miljon är bekräftat smittade. Landet har cirka 17, 5 miljoner invånare.

Jonas Ekblom/TT