Statsminister Stefan Löfven passade på att ha ett bilateralt möte med sin politiskt hårt pressade spanske kollega Pedro Sánchez i samband med ett besök på den socialdemokratiska kongressen i Madrid inför EU-valet.
Statsminister Stefan Löfven passade på att ha ett bilateralt möte med sin politiskt hårt pressade spanske kollega Pedro Sánchez i samband med ett besök på den socialdemokratiska kongressen i Madrid inför EU-valet.

Löfven hoppas stoppa populismen i EU

Stoppa de populistiska och högerextrema partierna från inflytande i EU. Det är ett övergripande mål för Europas socialdemokrater, slår statsminister Stefan Löfven (S) fast på en kongress för socialdemokratiska partier inför EU-valet.

ANNONS
|

- Hola! Buenos dias.

Som de andra partiledarna på kongressen, som hålls i Madrid, inledde statsminister Stefan Löfven på spanska. Han gick dock snabbt över till engelska, då han tyckte sig ha uttömt sitt spanska ordförråd.

- EU är inte till för marknaden. EU finns för att tjäna folket, fortsatte han.

ANNONS

Löfven: Aldrig makt till extremister

I talet lyfte han även fram hur han med samarbete över blockgränsen, med Centerpartiet och Liberalerna, kunnat hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande i Sverige.

- Vi har visat att vi inte ger den avgörande makten till extremister, det gör vi aldrig, sade han.

Enligt Löfven är det nu av yttersta vikt att Socialdemokraterna på europeisk nivå lyckas med samma bedrift.

- Extremister och nationalister har inte svaren, för de bygger sin politik med att ställa folk mot folk. Vi kommer aldrig att tolerera det. Vi vill bygga ett solidariskt Europa, sade Löfven.

Han tryckte även på vikten av att hantera klimathoten och jämlikhet.

Europeiskt valmanifest

Kongressen antog ett europeiskt valmanifest, som utgör en utgångspunkt för Socialdemokraternas kampanj inför EU-valet. Ett nationellt valmanifest ska dock komma närmare valdagen i slutet av maj, enligt EU-minister Hans Dahlgren (S).

- Det viktiga med den här kongressen är att den sänder ett samlat budskap om att de europeiska Socialdemokraterna går i samma riktning när det gäller att skapa jobb, jobb med schyssta och rättvisa villkor över hela Europa. Men också att stå upp för alla människors lika värde och sätta stopp för högerextremismen. Det är viktiga budskap som det finns enighet om här på kongressen.

ANNONS

TT: Vad är ni oeniga om?

- Jag vet inte om jag har sett så mycket oenighet här. Det verkar vara ett enigt gäng, säger Dahlgren.

Avfärdar minimilöner för hela EU

Inför sitt tal gjorde dock Stefan Löfven klart att det finns skiljelinjer mellan Socialdemokraterna i norra och södra Europa. En sådan fråga är hur federalt EU ska bli, när det gäller frågor om sociala rättigheter. Bland annat avfärdar han förslaget om att EU inför minimilöner i hela unionen, som finns med i det manifest som kongressen i Madrid antog.

- Generellt är det ofta så, här längre ner på kontinenten, att man vill ha mer federala lösningar, mer på EU-nivå. Där är vi mer försiktiga. Vi tycker att det nationella bestämmandet är viktigt, säger Stefan Löfven.

Denna motsättning mellan nord och syd går dock att hantera, enligt Löfven, då han tror att målen med politiken är ungefär desamma för alla socialdemokrater i EU.

ANNONS

- Vi behöver ha en ökat social trygghet. Vi behöver en arbetsmarknad som är schysst, där löntagare inte konkurrerar med varandra om låga löner eller dåliga arbetsvillkor, säger han.

- Detta är vi överens om. Men hur det ska göras, det måste vi lämna frihet till de olika länderna att hantera, tillägger han.

80 procent spansk inrikespolitik

Kongressen i Madrid hölls bara några dagar efter det att värdnationen Spaniens socialdemokratiske premiärminister Pedro Sánchez tvingats utlysa nyval efter bara drygt ett halvår på posten – sedan han förlorat en budgetomröstning. Det blir Spaniens tredje parlamentsval på tre år, som ska äga rum en månad före EU-valet – den 28 april.

Mycket av kongressen kom därför att handla om att hjälpa Sánchez. Och Sánchez tal, som avslutade kongressen, handlade nästan bara om spanska frågor.

- Det handlade till 80 procent om spansk inrikespolitik, säger den politiska reportern Juanma Romera Garcia från den spanska tidningen El Confidencial.

ANNONS

Liksom i Sverige krävs det dock samarbete med andra partier om Sánchez ska kunna sitta kvar. Och på den punkten ser det just nu kärvt ut, med ett tvärnej från liberala Ciudadanos.

Sánchez gav svar på tal på kongressen i Madrid,

- Vi kan inte kalla Ciudadanos för liberaler längre, sade han.

Enligt Sánchez, som tidigare pekat på Löfvens uppgörelse med C och L som en modell, måste ett liberalt parti vara redo att samarbeta med socialdemokrater för att motarbeta högerpopulism och nationalism.

TT:s utsände i Madrid

Fakta: Socialdemokratiskt manifest till EU-valet på plats

Minimilöner i alla EU-länder är bara ett i en lång rad förslag som finns med i det nya sociala kontrakt det talas om i det socialdemokratiska valmanifestet inför EU-valet den 28 maj. Ett annat förslag är att införa en ny allmän helgdag i alla EU-länder på Europadagen den 9 maj.

Manifestet antogs i helgen på en kongress i Madrid, med socialdemokratiska partiledare, delegater och aktivister från hela EU. I manifestet tar socialdemokraterna avstånd från den åtstramningspolitik som har präglat många EU-länder sedan finanskrisen. Det föreslås även att Europa ska bli mer feministiskt, genom att bekämpa de stora skillnaderna på löner och pensioner mellan könen, stoppa sexuella trakasserier och könsbaserat våld och värna aborträtten.

Ett annat avsnitt handlar om att det behövs mer investeringar i forskning, utveckling och utbildning och åtgärder för att få fart på sysselsättningen i EU. Det föreslås även en ny gemensam budget för länderna i eurozonen.

Källa: Socialdemokraternas europeiska partigrupp

ANNONS