Löfven om brexit: "Vi är inte framme än"

Statsminister Stefan Löfven (S) välkomnar beskedet att den brittiska regeringen godkänt utkastet till det utträdesavtal som förhandlats fram med EU. Men vägen är lång och statsvetaren Torbjörn Larsson påpekar att mycket kan hända under den tvååriga övergångsperioden.

ANNONS
|

"Vi är inte framme än, men dagens besked från London är ett viktigt steg på vägen mot en ordnad brexit", säger Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande.

Enligt Löfven är ett ordnat utträde viktigt för en god framtida relation mellan EU och Storbritannien.

"Ett gott samarbete mellan EU och Storbritannien även efter brexit bidrar till fred, säkerhet och välstånd i Sverige och i hela Europa", säger han och fortsätter:

"En överenskommelse ger också svenska företag goda förutsättningar att fortsätta handla och samarbeta med Storbritannien efter utträdet."

Statsministern lyfter fram att det nu finns en föreslagen plan för Irland.

"Det är mycket positivt att man lyckats finna en lösning på frågan om den irländska gränsen som de båda närmast berörda parterna verkar kunna acceptera."

ANNONS

Hundratusen svenskar

EU- och handelsminister Ann Linde (S) påpekar att det föreslagna utträdesavtalet innehåller en lösning för de EU-medborgare som bor i Storbritannien.

- Vi har hundratusen svenskar som har haft väldigt mycket frågor under hela den här processen. Den framförhandlade lösningen innebär i stort sett att man kan fortsätta som man gör nu och behålla de fördelar som man har även fortsättningsvis. Nu kan de planera sin framtid, säger hon.

EU-utträdet är satt till den 29 mars med en övergångsperiod på två år.

Ann Linde säger att hon varit i kontakt med många oroliga företag.

- De kommer nu att kunna fortsätta handla och samarbeta med Storbritannien. Det som är bra också är att allting kommer att vara som vanligt under hela övergångsperioden. Det betyder att det blir arbetsro, man kommer att ha tid att förhandla fram den framtida relationen mellan EU och Storbritannien.

ANNONS

Ska godkännas av parlamentet

Utkastet ska nu godkännas av det brittiska parlamentet och i EU-parlamentet. Ann Linde flaggar för att fortsättningen inte kommer att bli enkel.

- Men jag hoppas att de kommer att se att fördelarna överväger nackdelarna.

Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet, beskriver den föreslagna lösningen som oväntat tuff för England.

- Man skjuter på Irlandsfrågan i flera år – två år, med möjlighet till ytterligare förlängning, säger han och fortsätter:

- Mycket kan hända i politiken på två år, det kan rentav bli ett nytt val i Storbritannien innan dess. Det kan leda till att DUP, det protestantiska partiet i Nordirland, inte längre spelar samma avgörande roll. De har all anledning att vara oroliga.

ANNONS

Statsvetare: Stärker May

Torbjörn Larsson tycker att det är svårt att bedöma vad som nu händer i parlamentet, men anser att premiärminister Theresa May går stärkt ur det här.

- I och med att hon har sin regering och EU på sin sida. Det viktiga är vad som händer efter mars när landet lämnar EU – det viktiga är att undvika en alltför sur separation. Just att EU säger att hennes upplägg är bra göder dock de engelska EU-skeptikernas argument om att de blivit lurade.

TT
ANNONS