Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saudiarabiens kung Salman under toppmötet i Sharm el-Sheikh.

Löfven svarar inte på frågor om Khashoggi

Stefan Löfven (S) träffade Saudiarabiens kung Salman för ett enskilt samtal under toppmötet i Egypten. De pratade om kriget i Jemen och om mänskliga rättigheter – men den svenske statsministern vill inte berätta om han tog upp mordet på Jamal Khashoggi.

- Detaljerna stannar mellan oss, säger Stefan Löfven till TT:s utsände under avslutningen av det historiska toppmötet i Sharm el-Sheikh.

Mötet, som för första gången någonsin samlade både EU:s och Arabförbundets ledare, avslutades vid 13-tiden på måndagen. Utöver de gemensamma sessionerna har de många ledarna haft tillfällen att samtala på tu man hand.

Stefan Löfven inledde sin vistelse i badorten vid Röda havet med att träffa Iraks president Barham Salih, och slog sig senare under söndagen ner tillsammans med Saudiarabiens kung Salman. Enligt Stefan Löfven var det på saudiernas initiativ.

- Vi kunde diskutera Jemen-situationen, där det krävs mycket från Saudiarabiens sida för att lösa upp den konflikten, och att vi ser till att det avtal som slöts i Stockholm implementeras och respekteras, säger Stefan Löfven.

- Därutöver tog jag upp mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och Sveriges syn på dödsstraff.

TT: Kan du berätta lite mer konkret vad ni pratade om vad gäller mänskliga rättigheter?

- Samtalet är mellan oss. Jag tog upp det och klargjorde Sveriges ståndpunkt i de för oss viktiga frågorna.

Frän kritiker

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi var en frän kritiker av regimen i sitt hemland, inte minst av kronprisen Mohammed bin Salman. Han levde i exil i USA men mördades i höstas på Saudiarabiens konsulat i turkiska Istanbul. FN:s utredare Agnès Callamard har kommit fram till att mordet ser ut att ha planerats och utförts av statliga aktörer från Saudiarabien – vars ledare hävdar att mordet inte var beordrat från högre ort.

Oavsett om mordet var sanktionerat av den högsta ledningen eller inte har det haft långtgående konsekvenser för Saudiarabiens relationer till omvärlden. Men Stefan Löfven vill inte svara på frågan om huruvida han pratade om det med kung Salman.

- Återigen, hur samtalet förs stannar mellan oss. Men jag berättar vad vi har tagit upp.

TT: Då kan du ju berätta om ni tog upp Jamal Khashoggi.

- Jag berättar det jag vill från samtalet.

"Långt, långt kvar"

Statsministern hann även med ett enskilt möte med Jemens president Abd Rabu Mansur Hadi.

- För att höra om situationen i Jemen. Hur ser det ut just nu, har Stockholmsavtalet inneburit någon förändring. Det har vi fått bekräftat, att det är mindre stridigheter, säger Stefan Löfven.

- Det är fortfarande långt, långt kvar. Men det är ändå en början.

Toppmötets dagordning innehöll bland annat punkter om migration, klimatförändringarna, säkerhet, läget i regionen, multilateralism, handel och investeringar. Mänskliga rättigheter fanns inte med där – men nämns i de slutsatser mötesdeltagarna enats om.

Stefan Löfven vill inte nämna någon särskild punkt som viktigast, men understryker ändå vikten av fred, av att slippa krig som det i Jemen.

TT: Saknar du något, kunde något ha gjorts bättre eller getts större tyngd?

- Det är säkert alltid något som kunde göras bättre, konstigt vore det annars.