Förödelse i Maarat al-Numan efter luftanfall i staden i somras. Arkivbild.
Förödelse i Maarat al-Numan efter luftanfall i staden i somras. Arkivbild. Bild: Vita hjälmarna/AP/TT

Regimen rycker fram i nordvästra Syrien

Regimstyrkor har återtagit Maarat al-Numan i Idlibprovinsen. Den symboliskt och strategiskt viktiga staden har varit rebellkontrollerad i sju år. Minst elva civila dödades under onsdagens offensiv i nordvästra Syrien.

ANNONS

– Våra styrkor har de senaste dagarna lyckats tvinga bort terrorismen från många byar och städer, säger en talesperson i ett uttalande i statlig tv.

En av dessa städer ska ha varit Maarat al-Numan.

Många rebeller och jihadister lämnade staden efter att regimstyrkor stormat den från flera håll under tisdagen, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget i Syrien från Storbritannien. Tio civila dödades i ryska och syriska bombningar i byn Kafr Lata och ytterligare en civil dödades i staden Saraqeb, norr om Maarat al-Numan.

Staden var nästan öde efter flera månader av bombningar. Den ligger vid den viktiga motorvägen M5 som går mellan huvudstaden Damaskus och landets näst största stad Aleppo.

ANNONS

Även väster om Aleppo rycker regeringsstyrkor fram och återtar områden som tidigare kontrollerats av rebellgrupper, däribland den al-Qaidakopplade alliansen Hayat Tahrir al-Sham som till största delen kontrollerar regionen.

Eldupphör

Staden var 2011 en av de första i Idlib där motståndet mot regeringen i Damaskus restes. Under det första året tog rebeller som slogs mot president Bashar al-Assads styre kontroll över staden.

Ryssland och Turkiet stödjer varsin sida i konflikten. För ett par veckor sedan inleddes ett eldupphör som förhandlats fram mellan de två länderna. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har anklagat Ryssland för att inte hålla eldupphöret.

Hundratusentals på flykt

Sedan i december har våldet i landets nordvästra delar enligt FN tvingat 388 000 människor på flykt under regeringssidans framryckningar. Många civila har tvingats söka sig närmare den turkiska gränsen längre norrut.

– Vi är oroade för säkerhet och skydd för över tre miljoner civila i Idlib, säger David Swanson vid FN.

De senaste våldsamheterna förvärrar en av de värsta humanitära katastroferna under det nio år långa kriget, varnar hjälporganisationer.

Regimstyrkor kontrollerar nu runt 70 procent av Syrien och har upprepade gånger lovat att återta hela landet. Efter att Maarat al-Numan återtagits planerar militären nu att fortsätta striderna "tills all syrisk mark har rensats från terrorism", som en talesperson uttrycker det.

ANNONS

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet eskalerade och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter, och militär från flera länder. Extremistiska jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om den som kallar sig Islamiska staten (IS) tryckts tillbaka av en omfattande offensiv.

ANNONS