Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sergej Lavrov talar i München.

Lavrov och Hultqvist oense om valåtal i USA

För försvarsminister Peter Hultqvist är det tydligt att Ryssland försökt påverka presidentvalet i USA 2016. Men Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov avfärdar de åtal som nu lagts fram i USA för ryska försök till påverkan av valet.

- Så länge vi inte får se några fakta är allting pladder, fnyser Lavrov på helgens säkerhetskonferens i München.

- Jag har ingen reaktion eftersom vad som helst, allting, kan publiceras, svarar han på en fråga om att kommentera åtalen.

McMaster: Obestridligt

Men USA:s nationella säkerhetsrådgivare H R McMaster, som befinner sig på samma konferens, tolkar fredagens åtalsbesked som "obestridliga" bevis på Rysslands handlingar.

- Ryssland kanske ska fundera på vad man håller på med... eftersom det helt enkelt inte fungerar, säger McMaster som också noterar att utredare i USA blivit allt skickligare på att "spåra upp källorna till spioneriet och den subversiva verksamheten".

"Helt oacceptabelt"

Den ryska inblandningen utreds av särskilde åklagaren Robert Mueller. I fredags kom beskedet att 13 ryska medborgare och 3 organisationer åtalas i Mueller-utredningen för försök till inblandning i presidentvalet. Syftet ska bland annat ha varit att stötta Donald Trump och smutskasta hans motståndare Hillary Clinton. Den ryske affärsmannen Jevgenij Prigozjin som står Rysslands president Vladimir Putin nära ska ha haft en ledande roll.

Också försvarsminister Peter Hultqvist (S) är i München. Han har noterat de ryska förnekandena men har sin uppfattning klar: det har "pågått en rysk operation och intervenering i förhållande till det amerikanska valet".

- Det är helt oacceptabelt Det är bra att man i USA går till botten med det här och att man publicerar de här rapporterna. Det här måste upp till ytan och det måste avslöjas, säger Hultqvist till TT.