Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Diane Dodds från Nordirländska Democratic Unionist Party kände inte att hon och hennes parti passade in någon av grupperna.

Livet som grupplös i EU – ensamt eller fritt?

En avhoppad Jobbik-medlem som pekats ut som rysk spion. Nazister och kommunister. Bland EU-parlamentets grupplösa samlas politikerna som inga andra vill ha. Hur fungerar det egentligen att vara grupplös i Bryssel? Vem talar man med?

Inte många, om man frågar Diane Dodds, som själv är grupplös EU-ledamot för nordirländska unionistpartiet DUP.

- Jag känner nog inte fler än två-tre av de andra icke-medlemmarna faktiskt, säger hon till TT.

- Många av dem vill jag inte heller ha kontakt med.

Självklart val

Det nordirländska partiet, som agerat stödparti för premiärminister Theresa May, beskrivs som ärkekonservativt: DUP har slagits för att behålla hårda restriktioner kring abort och är emot att personer av samma kön gifter sig.

Partiet har inte lyckats finna sin plats i någon av de åtta partigrupper som finns i parlamentet. Diane Dodds har därmed sällat sig till de i dagsläget drygt 20 personer som är grupplösa – på EU-språk kallade "non-inscrits" (icke inskrivna på franska). Ett självklart val, hävdar hon.

- Jag kunde inte vara med i EPP, de är för ett federalt Europa. Jag kunde inte heller bland de konservativa, som förknippas med Tories hemma i Nordirland, berättar hon och fortsätter:

- Och EFDD är för mycket till höger, och där befann sig inte vårt parti alls.

Men faktum är att livet som grupplös inte alltid är självvalt. Politiker som hamnar i onåd och som andra vänder ryggen till kan också hamna bland de grupplösa. I dagsläget saknar inga svenskar grupp. Det gör däremot ungerska Jobbik, grekiska nynazistiska Gyllene gryning och Kommunistpartiet i Grekland.

"Total frihet"

Som grupplös väntar ett politiskt liv som i praktiken innebär mindre inflytande och mindre talartid i debatter. Svårare att höras och komma till tals. Ensamt?

Nej, inte enligt forna Ukip-ledaren Diane James – känd för att ha avgått efter bara 18 dagar som ledare för EU-fientliga brittiska partiet Ukip år 2016. Som politisk vilde blev hon ganska snart även grupplös i EU-parlamentet.

- Jag har total frihet. Ingen talar om för mig hur jag ska rösta, uppträda, vad jag ska säga eller när, sade hon nöjt till TT före årsskiftet.

Då var Diane James glad att slippa partipiskan. Sedan dess har politikern gått med i Brexitpartiet samt hunnit återgå till den partigrupp hon tidigare tillhörde i parlamentet – EU-kritiskt konservativa EFDD, där bland andra italienska Femstjärnerörelsen sitter.

Gruppen kan vara ett stort stöd. Men politik handlar om kontakter – inte grupptillhörighet, anser Diane Dodds som tycker att hon lyckats åstadkomma saker i Bryssel trots allt.

- För mig har det här fungerat. Jag har kunnat bidra och har talartid och allt annat som behövs.