Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En demonstrant håller upp en skylt utanför domstolen där en av flera rättegångar mot journalister anklagade för inblandning i kuppförsöket pågår. Arkivbild.

Livstid för turkiska medieprofiler

Sex journalister, bland dem den välkände journalisten och ekonomiprofessorn Mehmet Altan, har döms till livstids fängelse av en turkisk domstol, anklagade för inblandning i kuppförsöket 2016. Internationella organisationer protesterar mot domarna.

De sex stod åtalade för att på olika sätt vara inblandade i försök att störta regeringen. Mehmet Altan, hans bror Ahmet Altan och journalisten Nazli Ilicac anklagades för att i en tv-sändning före kuppförsöket ha sänt ett kodat meddelande om att det var på gång.

"Under politisk kontroll"

Åtalen mot de nu dömda och en lång rad andra journalister har väckt anklagelser i omvärlden om inskränkt pressfrihet och politisk påverkan på rättssystemet.

"En tidigare inte skådad attack mot yttrandefriheten och mot medierna i Turkiet", skriver David Kaye, FN:s rapportör om yttrandefrihet, och Harlem Désir, ansvarig för mediefrågor på den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE, i ett gemensamt uttalande. De manar Turkiet att frige journalisterna.

Michael J Abramowitz, chef för organisationen Freedom House, säger att domarna visar att Turkiets rättssystem står under total politisk kontroll.

Nonchalerade domstolsorder

Så sent som i januari beslutade Turkiets författningsdomstol att Mehmet Altan och den svenskkopplade kolumnisten Sahin Alpay skulle släppas ur fängelset. Motivet var att deras yttrandefrihet och landets grundlagsskyddade pressfrihet har kränkts.

Men brottmålsdomstolen i Istanbul har vägrat följa stomstolsordern, vilket väckt anklagelser om politisk påverkan. Landets premiärminister sade att beslutet låg hos den lägre instansen och de två blev kvar i häktet.

Sahin Alpay, i flera år verksam vid Stockholms universitet, tillhör inte dem som dömdes på fredagen.

Domarna är de senaste i en lång rad i spåren av det avvärjda kuppförsöket sommaren 2016. Sedan dess har över 50 000 personer gripits och över 150 000 fått sparken eller blivit avstängda från sina arbeten