Livstid för turkiska medieprofiler

Sex journalister, bland dem den välkände journalisten och ekonomiprofessorn Mehmet Altan, har döms till livstids fängelse av en turkisk domstol, anklagade för inblandning i kuppförsöket 2016. Internationella organisationer protesterar mot domarna.

ANNONS
|

De sex stod åtalade för att på olika sätt vara inblandade i försök att störta regeringen. Mehmet Altan, hans bror Ahmet Altan och journalisten Nazli Ilicac anklagades för att i en tv-sändning före kuppförsöket ha sänt ett kodat meddelande om att det var på gång.

"Under politisk kontroll"

Åtalen mot de nu dömda och en lång rad andra journalister har väckt anklagelser i omvärlden om inskränkt pressfrihet och politisk påverkan på rättssystemet.

"En tidigare inte skådad attack mot yttrandefriheten och mot medierna i Turkiet", skriver David Kaye, FN:s rapportör om yttrandefrihet, och Harlem Désir, ansvarig för mediefrågor på den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE, i ett gemensamt uttalande. De manar Turkiet att frige journalisterna.

ANNONS

Michael J Abramowitz, chef för organisationen Freedom House, säger att domarna visar att Turkiets rättssystem står under total politisk kontroll.

Nonchalerade domstolsorder

Så sent som i januari beslutade Turkiets författningsdomstol att Mehmet Altan och den svenskkopplade kolumnisten Sahin Alpay skulle släppas ur fängelset. Motivet var att deras yttrandefrihet och landets grundlagsskyddade pressfrihet har kränkts.

Men brottmålsdomstolen i Istanbul har vägrat följa stomstolsordern, vilket väckt anklagelser om politisk påverkan. Landets premiärminister sade att beslutet låg hos den lägre instansen och de två blev kvar i häktet.

Sahin Alpay, i flera år verksam vid Stockholms universitet, tillhör inte dem som dömdes på fredagen.

Domarna är de senaste i en lång rad i spåren av det avvärjda kuppförsöket sommaren 2016. Sedan dess har över 50000 personer gripits och över 150000 fått sparken eller blivit avstängda från sina arbeten

TT-AFP-Reuters

Fakta: Sex dömda till livstids fängelse

Sex medieprofiler har dömts till livstids fängelse av en domstol i Istanbul, anklagade för inblandning i kuppförsöket 2016.

Mehmet Altan är ekonomiprofessor och journalist, och har skrivit böcker om turkisk politik. Han greps i början av september, släpptes kort därefter men greps igen.

Ahmet Altan är författare och journalist och har medverket i några av Turkiets ledande dagstidningar, bland andra Hürriyet och Milliyet. Greps i september.

Nazli Ilicak är en av de första journalisterna som greps efter kuppförsöket i juli 2016. 73-åringen är en välkänd journalist som bland annat skrivit för Hürriyet. Hon har också suttit i parlamentet.

Yakup Simsek var marknadschef för oppositionella dagstidningen Zaman som stängdes av myndigheterna 2016.

Fevzi Yazici, ansvarig för layout på Zaman.

Sükrü Tugrul Özsengül, föreläsare på polisakademin.

Källa: AFP

ANNONS