Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tät smog i Lahore, Pakistan. Arkivbild.
Tät smog i Lahore, Pakistan. Arkivbild. Bild: K.M. Chaudary/AP/TT

Luftföroreningar i Lahore på livsfarlig nivå

Luften i Lahore, Pakistan, är bland den mest förorenade i världen, enligt mätningar från det schweiziska luftkvalitetsteknikföretaget Iqair.
– Barn får andningssjukdomar, säger Lahorebon Muhammad Saeed.

Luftindexet AQI, som mäter alla typer av luftföroreningar, uppmäter Lahores luftkvalitet till 316. Staden ligger därmed över AQI-skalans mest hälsovådliga nivå på 300 AQI, vilket innebär hälsonödläge med konsekvenser för alla i närområdet.

– För guds skull – hitta en lösning, säger Muhammad Saeed, en av Lahores cirka elva miljoner invånare.

Lahore hamnar ofta i topp när luftföroreningar mäts, tillsammans med Delhi i Indien och Wuhan i Kina. Olika mätningar placerar däremot Delhi på en värre nivå än Lahore under onsdagsmorgonen.

Luftföroreningar i Pakistan har ökat de senaste åren och utgörs av en blandning dieselavgaser, rök från grödor som eldas och allt kallare vintertemperaturer, som tillsammans bildar smoggmoln som står stilla över städerna.

Invånare i luftförorenade städer tvingas ofta ta saken i egna händer och införskaffa luftrenare till hemmet. Enskilda individer har även försökt stämma myndigheter för att få dem att agera – men i Pakistan har få saker gjorts mot föroreningarna, som man ofta beskyller grannlandet Indien för.

– Jag brukade ta promenader med mina barn, nu får de inte följa med mig ut längre, säger Saeed.