Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s utsände Zalmay Khalilzad leder även den sjunde omgången av fredssamtalen om Afghanistan. Arkivbild.

Många döda – men fredssamtalen fortsätter

Minst 26 personer har dödats när talibaner anföll regeringsvänlig milis i norra Afghanistan, uppger myndigheterna. Attacken skedde samma dag som talibanerna nu inleder en ny omgång fredssamtal med USA i Qatar.

Talibanerna har tagit på sig attacken som inträffade i provinsen Baghlan. Enligt talibanerna dödades 28 milismedlemmar och 12 skadades.

Striderna i landet fortsätter trots de pågående fredssamtalen mellan USA och talibanerna. Den sjunde omgången, som inleds i dag, kan enligt USA vara avgörande i ansträngningarna att få ett slut på 18 års strider.

Enligt personer med insyn i samtalen ska parterna försöka komma överens om en tidplan för att utländska soldater ska lämna landet, mot att talibanerna lovar att få militanta grupper att sluta använda landet som en bas för att angripa USA och dess allierade.

Dagens samtal leds av USA:s utsände Zalmay Khalilzad, som sedan oktober har hållit i sex omgångar av samtal med talibanerna i Qatars huvudstad Doha.

Tidigare i veckan sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo att han hoppas på en fredsöverenskommelse före den 1 september.

Den 28 september hålls presidentval i Afghanistan, men talibanerna stödjer inte valprocessen utan vill i stället bilda en interimsregering.