Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många fördömanden efter Trumps nya utspel

"Båda sidor" gjorde sig skyldiga till våld i Charlottesville i helgen, säger USA:s president Donald Trump. Partikollegor, militären, tidigare presidenter och utländska ledare ställer sig nu på rad för att fördöma rasism efter Trumps senaste uttalande. Men förre Ku Klux Klan-ledaren tackar Trump.

FN-chefen António Guterres säger att "rasism, främlingsfientlighet, antisemitism och islamofobi förgiftar våra samhällen".

"Vi måste stå upp emot dem. Varje gång. Överallt", twittrar Guterres, sedan president Donald Trump på en improviserad pressträff åter skyllt våldet i helgen på båda sidor.

- Vad sägs om alternativ-vänstern. Har de någon skuld? Jag anser det, sade Trump på en pressträff som egentligen skulle handla om infrastruktur.

Förnyad kritik

Efter Trumps pressträff betonar de tidigare republikanska presidenterna George H W Bush och hans son George W Bush vikten av att ta avstånd från rasism.

"Amerika måste alltid ta avstånd från rasintolerans, antisemitism och hat i alla dess former", skriver de i ett uttalande från familjebostaden i Kennebunkport i Maine.

Även flera företrädare för den amerikanska militären tar nu offentligt avstånd från rasism.

"Armén tolererar inte rasism, extremism eller hat i våra led. Det går emot våra värderingar och allt vi stått för sedan 1775", skriver general Mark Milley, stabschef i den amerikanska armén på Twitter.

Duke applåderar

Men tidigare Ku Klux Klan-ledaren David Duke applåderade Trump på Twitter. "Tack president Trump för att du är ärlig och modig nog att tala sanning", skriver han bland annat.

Trump fick efter de våldsamma händelserna i Charlottesville hård kritik för att han uppfattades ha likställt de högerextrema demonstranterna med antirasistiska motdemonstranter, i sin första reaktion på händelserna då en kvinna dödades och flera skadades i en bilattack

Efter massiv kritik fördömde han två dagar senare specifikt nynazister. Men på pressträffen i Trump Towers foajé nämnde han återigen i samma andetag "alt-left" och "alt-right" (ungefär vänsterextrema och högerextrema).

- Det finns två sidor av historien, sade Trump.

- Ni talar om en "alt right"-rörelse. Men det finns också en "alt left"-rörelse, och några av dem var beväpnade med klubbor.

Trump kallade samtidigt mannen som körde sin bil in i folkmassan för "en skam för sig själv, sin familj och sitt land".

Brittisk kritik

Vicepresident Mike Pence säger att han stödjer Trumps uttalanden. Men efter utspelet twittrade den ledande republikanen i kongressen, representanthusets talman Paul Ryan: "Vi måste vara tydliga. Vitmakt-grupper är avskyvärda". Också Mitch McConnell, majoritetsledare i senaten, samt senatorerna John Kasich, Linsey Graham och Marco Rubio hör till de höga republikaner som siktar in sig på Trump.

Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten, skriver: "När David Duke och andra högerextremister hyllar dina uttalanden, gör du väldigt, väldigt fel".

Också från en av USA:s närmaste allierade, Storbritannien, kommer kritik:

- Jag ser ingen likvärdighet mellan de som framför fascistiska åsikter och de som motsätter sig dem och jag tycker att det är viktigt för alla i ansvarspositioner att fördöma åsikter från den yttersta högern vart vi än hör dem, säger den brittiska premiärministern Theresa May.