Christophe Deloire är generalsekreterare i organisationen Reportrar utan gränser. Arkivbild.
Christophe Deloire är generalsekreterare i organisationen Reportrar utan gränser. Arkivbild.

Många journalister lever farligt i Iran

Många människor har dödats, fängslats och förföljts efter Irans islamiska revolution. Under de första 30 åren fanns minst 860 journalister bland dem som var utsatta för regimens hårdhandskar.

ANNONS
|

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF) har gått igenom en hemlig fil med omkring 1,7 miljoner rättsliga ingripanden i Iran mellan åren 1979 och 2009. Och även om yrkestillhörigheten inte står listad har RSF, efter månader av arbete och analys, kunnat verifiera att 860 journalister eller medborgarjournalister finns bland dem som gripits eller fängslats.

Minst fyra av dem har avrättats, enligt RSF.

"Att filen, med sina miljontals noteringar, ens existerar visar inte bara den iranska regimens mångåriga lögnaktighet när den har hävdat att inga politiska fångar eller journalister finns i dess fängelser, utan också de obevekliga intriger den har använt i 40 år för att förfölja män och kvinnor för deras åsikter eller deras rapporterande", skriver Christophe Deloire, RSF:s generalsekreterare, i ett uttalande.

ANNONS

Det är visselblåsare som har försett RSF med filen inför regimens firande av att det har gått 40 år sedan revolutionen. Michelle Bachelet, FN-kommissionären för mänskliga rättigheter, ska få ta del av vad RSF kommit fram till.

TT-AFP

Fakta: Mänskliga rättigheter i Iran

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har bland annat pekat på följande läge i Iran 2017:

Minst 476 personer avrättades från den 1 januari till den 27 november. Flera av de avrättade anklagades för brott som de ska ha begått när de var barn.

Rättsprocesserna i domstolarna, särskilt revolutionsdomstolarna, är inte rättvisa och bland annat används erkännanden som framkommit under tortyr som bevisning. Särskilt säkerhetsfångar får inte tillräcklig medicinsk hjälp.

Myndigheterna fortsätter att undertrycka yttrandefriheten, föreningsfriheten, religionsfriheten och mötesfriheten.

Jurister, journalister, olika slags människorättsaktivister samt hbtq-människor och vissa andra minoriteter förföljs och fängslas.

Demonstranter har behandlats mycket hårdfört av säkerhetsstyrkorna.

Källa: HRW

ANNONS