Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Väljare köar utanför en vallokal i Colombo. Bild: Eranga Jayawardena/AP/TT
Väljare köar utanför en vallokal i Colombo. Bild: Eranga Jayawardena/AP/TT

Många röstade i "coronafritt" val i Sri Lanka

Lankeser i munskydd, och på lagom avstånd från varandra för social distansering, flockades till vallokalerna i Sri Lanka för att välja ett nytt parlament.
President Gotabaya Rajapaksa hoppas att valet ytterligare ska stärka hans makt.

Mer än 70 procent av de röstberättigade lankeserna beräknas ha röstat under onsdagens parlamentsval.

Vallokalsarbetare iklädda skyddsutrustning tillsammans med sjukvårdspersonal var på plats för att säkerställa att valet genomfördes med så lite smittorisk som möjligt.

– Det finns inte någon risk att smittas med coronaviruset i en vallokal. De är säkrare än stranden, restauranger eller marknader. De är helt coronafria, sade Mahinda Deshapriya från valmyndigheten.

Brodern premiärminister

Landet har under 3 000 bekräftade fall av covid-19 och elva dödsfall hittills. President Gotabaya Rajapaksa, som valdes till president i november i fjol, anser att det är tack vare honom och hans beslut om strikta restriktioner som landet har klarat sig relativt lindrigt undan.

Presidentens förhoppning är att kunna säkra två tredjedels majoritet i parlamentsvalet, så att han kan genomföra konstitutionella reformer och bland annat stärka sin egen makt. Han hoppas också kunna utse sin bror Mahinda Rajapaksa, tidigare president och premiärminister i den nuvarande övergångsregeringen, till premiärminister.

Egna pennor

Analytiker spår att bröderna Rajapaksa enkelt kommer att säkra en majoritet i parlamentet som har 225 platser.

Vallokalerna öppnade klockan 7 på morgonen. Förutom att bära munskydd var väljarna tvungna att hålla social distans och ha med sig sin egen penna för att kunna rösta.

– Det var runt 20 personer i kö framför mig men det tog nästan en timme att rösta, sade en väljare i Kaduwela, en förort till Colombo.

Rösterna väntas vara färdigräknade på torsdag och ett resultat förväntas därefter på fredag.