Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Matthew Shepard 1998. Arkivbild.

Mördad för 20 år sedan – nu får han vila

Det hänsynslösa mordet på den homosexuelle universitetsstudenten Matthew Shepard chockade USA och ledde till en federal lag mot hatbrott. Men först nu förs han till sin sista vila.

Det var en oktobernatt 1998 som 21-årige Matthew Shepard lämnade en bar i staden Laramie i delstaten Wyoming tillsammans med två män. De tog honom till en ödslig plats på prärien. Där blev han slagen, rånad och bunden vid ett staket. 18 timmar senare hittades han av en förbipasserande som först trodde att han såg en fågelskrämma.

Matthew Shepard fördes till sjukhus där han dog några dagar senare. De två männen som mördade honom dömdes båda till livstidsstraff.

Skyddad från vandaler

Matthew Shepards föräldrar, Judy och Dennis, kremerade kroppen men kunde inte gravsätta honom eftersom de inte hittade en plats för graven som skulle vara skyddad från vandaler.

Men nu på fredag sker gravsättningen.

- Vi har tänkt mycket på Matts sista viloplats och vi anser att National Cathedral i Washington DC är ett idealiskt val, eftersom Matthew älskade episkopalkyrkan och kände sig välkomnad av sin kyrka i Wyoming, säger Judy Shepard.

Det var Gene Robinson, den första öppet homosexuella biskopen i episkopalkyrkan, som kom på idén att låta Matthew Shepard få sin vila i National Cathedral.

Startade stiftelse

Efter mordet på sonen startade Judy och Dennis Shepard en stiftelse i hans namn. De två kämpar för jämlikhet och lika rättigheter för hbtq-personer.

- Jag gör det jag vet att Matthew hade velat göra …Diskriminering finns världen över, är det något som jag lärt mig så är det att godhet och respekt inte är enkelt, sade Judy Shepard till TT under ett Sverigebesök för snart fem år sedan.

Under 2009 skrev dåvarande president Barack Obama under en federal lag mot hatbrott som bär Matthew Shepards namn.